INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Líbiában őrizetbe vették a dezertőr külügyminiszter feleségét

InfoRádió / MTI
Szombati brit sajtóértesülés szerint őrizetbe vették Líbiában a minap Nagy-Britanniába dezertált Musza Kusza külügyminiszter feleségét.

Musza Kusza - aki korábban a líbiai titkosszolgálat vezetője volt - szerdán érkezett Tuniszból a Londonhoz közeli Farnborough repülőterére egy svájci magánrepülőgépen. Személyében a legmagasabb rangú - és a Kadhafi-rezsim titkos ügynökeinek külföldi tevékenységéről legtöbbet tudó - tisztviselő fordított hátat a líbiai rendszernek.

Szökése után a The Times egyik magas rangú kormányforrása "élő információs kincsestárnak" nevezte a líbiai külügyminisztert. "El lehet képzelni, mennyi mindent tud ez az ember mindenről" - idézte forrását a tekintélyes brit napilap.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit lap azonban szombaton - helyi forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy a líbiai hatóságok letartóztatták Musza Kusza feleségét, akit "belbiztonsági illetékesek" kihallgatásnak vetnek alá.

A lap szerint a Kadhafi-rezsim Musza Kusza feleségének elfogásával valószínűleg azt igyekszik megakadályozni, hogy a dezertőr külügyminiszter együttműködjön a brit külső hírszerzéssel (MI6).

A The Daily Telegraph tripoli forrásai szerint Musza Kusza szökése után nem sokkal súlyos tűzharc robbant ki a líbiai főváros azon központi negyedében, ahol a rezsim legmagasabb rangú tisztviselői élnek. Állítólag többen közülük szintén menekülni próbáltak családtagjaikkal együtt, és a negyed fegyveres őrszolgálata rájuk támadt. A tűzharc után "még másnap reggel is a vért takarították fel" a városrészben - idézte az egyik szemtanút a brit lap.

Musza Kusza szökése után a brit külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatban biztatta Kadhafi környezetének többi tagját is arra, hogy fordítsanak hátat a líbiai vezetőnek.

A címlapról ajánljuk