eur:
393.82
usd:
364.89
bux:
0
2024. március 30. szombat Zalán

Líbiában őrizetbe vették a dezertőr külügyminiszter feleségét

Szombati brit sajtóértesülés szerint őrizetbe vették Líbiában a minap Nagy-Britanniába dezertált Musza Kusza külügyminiszter feleségét.

Musza Kusza - aki korábban a líbiai titkosszolgálat vezetője volt - szerdán érkezett Tuniszból a Londonhoz közeli Farnborough repülőterére egy svájci magánrepülőgépen. Személyében a legmagasabb rangú - és a Kadhafi-rezsim titkos ügynökeinek külföldi tevékenységéről legtöbbet tudó - tisztviselő fordított hátat a líbiai rendszernek.

Szökése után a The Times egyik magas rangú kormányforrása "élő információs kincsestárnak" nevezte a líbiai külügyminisztert. "El lehet képzelni, mennyi mindent tud ez az ember mindenről" - idézte forrását a tekintélyes brit napilap.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit lap azonban szombaton - helyi forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy a líbiai hatóságok letartóztatták Musza Kusza feleségét, akit "belbiztonsági illetékesek" kihallgatásnak vetnek alá.

A lap szerint a Kadhafi-rezsim Musza Kusza feleségének elfogásával valószínűleg azt igyekszik megakadályozni, hogy a dezertőr külügyminiszter együttműködjön a brit külső hírszerzéssel (MI6).

A The Daily Telegraph tripoli forrásai szerint Musza Kusza szökése után nem sokkal súlyos tűzharc robbant ki a líbiai főváros azon központi negyedében, ahol a rezsim legmagasabb rangú tisztviselői élnek. Állítólag többen közülük szintén menekülni próbáltak családtagjaikkal együtt, és a negyed fegyveres őrszolgálata rájuk támadt. A tűzharc után "még másnap reggel is a vért takarították fel" a városrészben - idézte az egyik szemtanút a brit lap.

Musza Kusza szökése után a brit külügyminisztérium hivatalos nyilatkozatban biztatta Kadhafi környezetének többi tagját is arra, hogy fordítsanak hátat a líbiai vezetőnek.

Címlapról ajánljuk
Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

A Semmelweisről szóló film hazai és amerikai fogadtatásáról, a szereplőválogatásról, a világsztárokkal, Meryl Streeppel, Sean Conneryvel, Vanessa Redgrave-vel, Jodie Fosterrel való közös munkáiról, sőt, jövőbeni terveiről is beszélt Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, a Nemzet Művésze az InfoRádió Aréna című műsorában.

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×