eur:
394.22
usd:
370.3
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Így alakul a Corvin-lánc sorsa

Számos konzultációt kell még lefolytatni a több mint nyolc év szünet után újraindított Corvin-lánc odaítéléséről és a kitüntetetteket tömörítő Corvin-lánc Testület működéséről - mondta a Magyar Corvin-lánc Iroda pénteken hivatalba lépett vezetője.

Feladatairól szólva Granasztói György történész kiemelte: először is újra kell éleszteni az immár nyolc éve nem ülésező Corvin-lánc Testületet, ennek a gyakorlati részleteit, jogi kereteit tisztázni kell.
Az eredetileg tizenkét fős grémium 2001-ben megválasztott tagjai közül Teller Ede atomfizikus, Szabó Magda író és Balogh János zoológus időközben elhunyt; a Corvin-láncot jelenleg Kallós Zoltán néprajzkutató, Lámfalussy Sándor közgazdász, Lovász László matematikus, John Lukacs történész, Makovecz Imre építész, Nemeskürty István irodalomtörténész, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Szokolay Sándor zeneszerző és Zsigmond Vilmos operatőr viselik.
Az egész rendszer végiggondolása közepette az új tagok megválasztása is napirendre fog kerülni - közölte Granasztói Görgy, hozzátéve: ehhez erős konzultációra van szükség a jelölő Corvin-lánc Testület és a láncot odaítélő miniszterelnök között.
Mint az állami kitüntetési rendszerről az iroda vezetője elmondta, tudomása szerint az ügyben magas szintű kormányzati megbeszélések folynak, így valószínű, hogy a szisztéma át fog alakulni. "Azt kizártnak tartom, hogy a Kossuth- és a Széchenyi-díj megszűnne, tehát itt nem arról van szó, hogy az egyik díj helyére lép egy másik. Teljesen másfajta elképzelést és igényt képvisel a Corvin-lánc (...), de hogy milyen szerepet fog betölteni az egész magyar kitüntetési rendszeren belül, azt nem tudom még megmondani" - fogalmazott.
Megújul a Magyar Corvin-lánc Testület feladatköre is, mert mint a kormányfő jelezte, időről időre kikérné a tagok véleményét a nemzeti sorskérdésekről. Granasztói György felidézte, az előző Orbán-kormány idején hasonlóra az idő rövidsége miatt nem kerülhetett sor, az utóbbi nyolc évben pedig nem használták fel a testületet alkotó a kiváló emberek tudását, társadalomismeretét és bölcsességét ebből a szempontból, ami nagyon komoly veszteség.

A történész azonban rámutatott, a miniszterelnök és a Corvin-lánc Testület megbeszéléseinek kereteire nincs formális előírás, így az informális vagy formálisabb keretek között is megvalósulhat: egyszerűbb összejövetelek formáját öltheti, de lehet belőle adott esetben valamilyen konferencia vagy kiadvány is.

"A testületnek mindenképpen nagyon fontos szerepe lesz, hogy egy bizonyos iránytűt jelentsen a közgondolkodásban és közvetlenül a miniszterelnök mellett, mintegy közvetítve olyan hatásokat, amelyek nem annyira a politikai mindennapok felszínének, hanem a mélyben zajló folyamatoknak a megfogalmazásai" - fejtette ki a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője.

A Corvin-lánc pénzjutalommal nem jár, a kitüntetettek azonban 2001-ben megjelölhettek egy-egy fiatal kutatót vagy művészt, akik ösztöndíjban részesültek. A Corvin-ösztöndíj jövőjére kitérve Granasztói György jelezte, egy olyan magas szintű kitüntetést, mint amilyen a Corvin-lánc, nem volna helyes a pénzzel összekapcsolni - hozzáfűzve azonban: ezzel egyelőre magánvéleményét fogalmazta meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×