eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ennyit spórolt fél év alatt a Honvédelmi Minisztérium

Fél év alatt másfél milliárd forintos megtakarítást eredményezett a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy már nem civil biztonsági őrök, hanem az önkéntes, tartalékos haderő katonái védik a laktanyákat és más objektumokat - mondta a honvédelmi miniszter az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában. Hende Csaba közölte azt is, hogy nem készül a sorkötelezettség visszaállítására a kormány.

A tárca vezetője a XXI. századi haderő - az önkéntes tartalékos rendszer felállítása Magyarországon című előadásában hangsúlyozta: nem egyszerűen "átöltöztették" a civil biztonsági cégek alkalmazottait, hanem "kiképzésük és felkészítésük által egy új képességgel lett gazdagabb a honvédség".

A már szolgálatba állt kétezer önkéntes, tartalékos a laktanyák őrzése mellett például katasztrófahelyzetben is bevethető - mutatott rá Hende Csaba. A rendszer elemei folyamatosan alakulnak ki, így 2014-re, a ciklus végére a tervek szerint már hatezer, a remények szerint viszont nyolcezer tartalékos állhat rendszerbe - tette hozzá.

A miniszter közlése szerint addig még ki kell alakítani - többek között - a kompenzációs rendszert, amely az önkéntesek munkahelymegtartását, munkáltatóik ösztönzését szolgálná, és létre kell hozni azt az adatbázist, amely a tartalékosok és a potenciális hadkötelesek neveit is tartalmazná.

A potenciális hadkötelesek - tehát minden felnőtt magyar férfi - adatait az állami nyilvántartási rendszerből szereznék be, nem lenne erről adatközlési kötelezettsége az érintetteknek - fűzte hozzá.

Szavai szerint az önkéntes, tartalékos rendszer több komponensből épül majd fel. Így lesznek csak békeidőben, például katasztrófahelyzetben bevethető részei, de egyes tartalékosok akár külszolgálatra, missziós munkára is jelentkezhetnek majd - magyarázta.

A tervek szerint olyan alcsoportja is lenne a rendszernek, amelyet a "hazafias gondolkodás erősítésére" hoznának létre: az oda jelentkezők a szakértelmükkel, a tapasztalatukkal, a civil lakosság és a honvédség közötti kapcsolatban segítenének - mondta a tárca vezetője.

A háborús helyzet más, akkor minden hadköteles jogosult a kiképzésre - tette hozzá a miniszter. Elmondta, az új alaptörvény miatt a szabályozásban nem várható gyökeres változás. Az új alaptörvény tervezetben szerepel az önkéntes honvédelmi tartalékos rendszer fenntartása is.

Beszélt arról is, több kategóriája van a tartalékosoknak: nem mindenkinek kell megfelelnie a szigorú, hivatásos katonákra vonatkozó előírásoknak.  Hende Csaba elmondta, szélesíteni akarják a honvédelmi ismereteket.

A honvédelmi ismeretek oktatása a nemzeti alaptanterv része lenne általános iskolában. A középiskolában választható érettségi tárgy lenne, a felsőoktatásban a kreditrendszer részévé tennék ezt, amit egybekötnek az önkéntes tartalékos haderőbe toborzással - fejtette ki kérdésre válaszolva a miniszter.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×