eur:
389.49
usd:
361.73
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Dux László: Mindenképpen átalakul a költségtérítéses képzési rendszer

Várhatóan megmarad a felsőoktatásban a költségtérítéses képzés, de újragondolják annak rendszerét; lesznek olyan szakok, amelyeken a teljes költségtérítést meg kell fizetni - mondta az InfoRádiónak a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dux László hozzátette: a felsőoktatási törvény néhány héten belül ismét társadalmi vitára kerül, a javaslatot a parlament júniusban fogadhatja el.

Zajlik az egyeztetés az oktatási törvényről: az eredeti, államtitkársági koncepciót kell összehangolni a Széll Kálmán-terv és a többi tárca szempontjaival. Ennek célja, hogy a korábbinál szigorúbb gazdasági fegyelem kialakítása, valamint az állami szerepvállalás erősítése a felsőoktatásban - mondta az InfoRádiónak a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Dux László hozzátette: arra is tekintettel kell azonban lenni, hogy a felsőoktatás nem csupán állami kiadás, hanem az állami források megteremtésére alkalmas értelmiség nevelése. A két megközelítés egyensúlyát kell tehát megtalálni.

A törvényt, amelyről a következő hetekben társadalmi vita is folyik majd, várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament. Az új szabályozás nem egyszerre válik hatályossá: legnagyobb részét már 2012 szeptemberétől alkalmazni fogják, egyes elemei azonban hosszabb felkészülést igényelnek - közölte a helyettes államtitkár.

Belülről

A költségtérítéses rendszert mindenképpen át kell alakítani - hangsúlyozta Dux László, megjegyezve: konkrét tervek erre még nincsenek, de szó lehet a költségtérítéses képzésre felvehető létszám állami szabályozásáról, illetve arról, hogy az ilyen szakokon fizetendő összegeket a tényleges költségekhez igazítsák.

A helyettes államtitkár elmondta: távlati cél, hogy az olyan szakokon, amelyeknél komolyak a munkaerő-piaci vagy társadalmi elvárások, a keresletet az állami helyekről kikerülő hallgatók tudják kielégíteni. Azok, akik költségtérítéses formában kényszerülnek, vagy van lehetőségük az ilyen képzéseket elvégezni, azoknak a tervek szerint ösztöndíjrendszer kidolgozásával segítenek majd.

Dux László szerint fontos, hogy az intézmények és szakok közötti elosztásban a mostaninál sokkal nagyobb szerepet vállaljon az állam. Azzal ugyanis, hogy eddig a hallgatók szabadon mozogtak a rendszerben, és oda vitték az állami támogatást, ahová kedvük volt, torzította a felsőoktatás szerkezetét. Ezen mindenképpen változtatni kell - jelentette ki.

DA helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy azoknak is szeretnének segíteni, akik nyelvvizsga hiányában nem kapták kézhez megszerzett diplomájukat, de a hosszú távú cél az, hogy néhány éven belül felvételi követelménnyé tegyék a nyelvvizsgát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×