eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Fellegi Tamás: A kormány lehetséges tervei a nyugdíjpénztári részvénycsomagokkal

A kormány hosszabb távon megtartaná azokat a részvénycsomagokat, amelyek a nyugdíjpénztári vagyon részeként, az Államadósság Kezelő Központhoz kerülnek - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában elmondta: az egyik lehetséges megoldás, hogy kiemelt vagyonelemként az Államadósság Kezelő Központnál tartják ezeket a paketteket.

Arról, hogy lehet-e már tudni, mi lesz azoknak a részvénycsomagoknak a sorsa, amelyek a nyugdíjpénztárak vagyonának átalakítása után az államhoz kerülnek, Fellegi Tamás elmondta: "Most zajlik a vizsgálat a magán-nyugdíjpénztári vagyon szerkezetéről, és arról, hogy a vagyonelemek között milyen mennyiségű és jellegű részvények találhatók."

A kormány határozott törekvése, hogy a lehetőségein belül az állam továbbra is gazdálkodni tudjon ezekkel az értékpapírokkal - tette hozzá a nemzeti fejlesztési miniszter, hangsúlyozva, hogy döntés még nem született.

Fellegi Tamás kifejtette: nyilvánvaló, hogy itt nagyobb szerepet kaphatnak azok a részvények, amelyek stratégiainak minősíthető magyar vállalatokban találhatók. A tárcavezető ezek közül a MOL-t, az OTP-t és a Richtert emelte ki. Hozzátette azonban azt is, hogy ezeken kívül a többi energetikai, illetve közlekedési vállalat részvényei is érdekesek lehetnek.

Az egyik lehetséges megoldás, hogy az Államadósság Kezelő Központon belül ezek az értékpapírok külön helyet kapnak, mint állami vagyonelem, és a részvényeket tartós vagyongazdálkodási formában tartják - fűzte hozzá a tárcavezető.

Emellett elképzelhető olyan vegyes megoldás is, hogy bizonyos részvényeket az állam tulajdonában tart, másokat pedig értékesít - jegyezte meg Fellegi Tamás, aki azonban nem kívánt előzetesen véleményt mondani arról, hogy melyik részvény melyik csoportba tartozhat majd.

A miniszter leszögezte: alapvető törekvése a kormánynak az, amit kezdettől hangsúlyoz, hogy az állami vagyont gyarapítani kell, értékében és mennyiségében is. Ez most kiváló lehetőség erre, ráadásul, bizonyos vállalatok esetében az államot több ponton további stratégiai pozícióba hozhatja - összegezte Fellegi Tamás.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT

Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT

Az OpenAI hétfőn mutatta be az új, egészen elképesztő képességekkel bíró GPT-4o AI-modelljét: valós időben beszél, fordít, lát minket, okosabb, gyorsabb, frissebb a tudása. Az új képességeknek hála gyakorlatilag emberi módon kommunikálhatunk a modellel, ami amellett, hogy lenyűgöző, egy picit azért már megint ijesztő is. A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt! 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×