eur:
401.27
usd:
367.03
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Döntött a nyugdíjrendszer átalakításáról az Országgyűlés - a nap legfontosabb hírei

Jóváhagyta az Országgyűlés a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló javaslatot. A döntés szerint a magán-nyugdíjpénztári tagoknak - néhány kivételtől eltekintve - január végéig, személyesen kell jelezniük, ha nem kívánnak átlépni az állami rendszerbe.

A többiek magánpénztári tagsága automatikusan megszűnik. Az állami rendszerbe átlépők adómentesen vehetik ki az infláció feletti hozamukat, az esetleges veszteséget pedig az állam kompenzálja. A magánnyugdíjpénztárakban maradók 2011. december 1-je után 10 százalék tagdíjat fizetnek a pénztárnak, és attól az időponttól nem szereznek szolgálati időt az állami rendszerben, bár a munkáltató tovább fizeti a 24 százalékos nyugdíj-hozzájárulást. Az Országgyűlés 250 igen szavazattal, 58 nem ellenében és 43 tartózkodás mellett fogadta el a törvényt. A magánnyugdíjpénztárak már korábban jelezték, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak soron kívüli felülvizsgálatért.

Rendeletalkotási jogot kap a PSZÁF

Az eddigi nyolc helyett tíz évig támogatja az állam a lakás-előtakarékosságot - döntött az Országgyűlés. A támogatás mértéke nem változik, marad az évi befizetés 30 százaléka, de legfeljebb évi 72 ezer forint. A törvényhozás arról is határozott, hogy rendeletalkotási jogot kap a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A szervezet a jövőben a fogyasztók érdekében közérdekű pert indíthat, illetve békéltető testületet is működtethet, emellett javaslatot tehet jogszabályok megalkotására, és véleményezési joggal rendelkezik a pénzügyi rendszert érintő döntések és jogszabályok előkészítésekor.

Tovább emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó négy-négy forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelemi árát a Mol, ezzel történelmi csúcsot érnek el az árak. Gayer Attila, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagára 357-358 forintra, a gázolajé pedig 344-345 forintra emelkedik. Az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak kutaknál.

Kérdez az ombudsman: mi vár a hajléktalanokra?

Sürgős tájékoztatást kért a belügyminisztertől az ombudsman arról, hogy mi vár a hajléktalanokra január elsejétől. Szabó Máté emlékeztetett arra, hogy egy év elején hatályba lépő jogszabály alapján januártól már bírsággal is lehet sújtani a hajléktalanokat. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a Város Mindenkié Csoport panasza alapján indított vizsgálatot. A hajléktalan emberek jogainak védelmével foglalkozó civil szervezet szerint a törvényalkotó a nem rendeltetésszerű közterület-használat szankcionálásának bevezetésével megteremti a lehetőségét annak, hogy az önkormányzatok rendészeti eszközökkel lépjenek fel a súlyosan kiszolgáltatott helyzetben lévő emberekkel szemben.

Korszerűbb sínek a GYSEV vonalán

Átadták a csaknem ötvenmilliárd forintos beruházással felújított Sopron - Szombathely - Szentgotthárd vasúti pályaszakaszt. A GYSEV korszerűsített vonalán ismét menetrend szerint járnak a vonatok. Az összesen 116 kilométer hosszú sínszakaszt érintő fejlesztés részeként kicserélték a teljes vasútpályát, villamosították a vonalat, és korszerű vasútbiztonsági berendezéseket szereltek fel.

Ötven forintos osztalékot javasol a Magyar Telekom


Minden 100 forint névértékű törzsrészvény után 50 forint osztalékot javasol az idei eredmény alapján a Magyar Telekom igazgatósága. A tájékoztatás szerint a tervezett osztalékjavaslatot a most rendelkezésre álló információk alapján hozta meg a testület.

Az APEH is ellenőriz karácsonykor

Központi ellenőrzési akciókat tart az adóhatóság karácsony és szilveszter környékén. Az ellenőrök az adójogi szabályok betartását vizsgálják a piacokon, vásárokon, fenyőfaárusoknál, üzletközpontokban és a vendéglátóegységekben. Az APEH szóvivője az InfoRádióban elmondta: elsősorban a számlaadásra, valamint a szabályszerű foglalkoztatásra figyelnek. Burilla Attila hozzátette: az akcióban a munkaügyi és munkavédelmi főfelügyelőség, a rendőrség, valamint a vám- és pénzügyőrség szakemberei is részt vesznek. Szólt arról is, hogy a művészeti fesztiválokon és sportrendezvényeken már európai szintű a nyugtaadási fegyelem, azonban a piacokon még mindig sok a szabálytalanság.

Szerdán állítják fel az ország karácsonyfáját


Szerdán állítják fel a budapesti Kossuth téren az ország karácsonyfáját; a fenyő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Erdőhorváti község adománya. A 15 méter magas fát tűzoltók segítségével állítják fel, és Vízkereszt napjáig láthatják a belvárosban sétálók.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×