eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Árvíz: még tart a készültség Észak-Magyarországon

Több mint 450 kilométernyi folyószakaszon van árvízvédelmi készültség Észak-Magyarországon, ebből elsőfokú a riasztás 137 kilométeren, másodfokú 183 kilométernyi részen és harmadfokú 130 kilométeres hosszon - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője. A Balatonnál megszűnt a közvetlen veszély, a szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón viszont házak épségét fenyegeti a belvíz.

Csont Csaba kifejtette: a védekezési munkákban az elmúlt napon csaknem 400 ember vett részt és 60 gépjárművel dolgoztak az árvízvédelmi készültségben lévő folyószakaszok mentén.

Hozzátette: a Bodrog Felsőbereckinél 741 centiméteres vízállással vasárnap tetőzött (harmadfok 700 centiméter), Sárospataknál is tetőzés közelében van a folyó 680 centiméteres vízszinttel, legfeljebb néhány centiméteres emelkedésre lehet még számítani (harmadfok 650 centiméter).

A Takta a taktaföldvári szelvényben lassan apad, az árvízkapu nyitva van, a vízállások (hétfő reggel hat órakor 489 centiméter) a harmadfokú készültségi szint fölöttiek, de az eddig mért legnagyobb vízszintektől (594 centiméter) lényegesen elmaradnak. Itt további lassú áradás várható - mondta.

Beszámolt arról, hogy a Sajó az alsó, Tiszához közeli szakasza kivételével teljes hosszán apad. Az alsó szakaszon a Tisza árhullámának visszaduzzasztó hatása miatt a vízszintek stagnálása, esetleg kismértékű emelkedése is várható.

A Bódva Hidvégardónál folyamatosan apad, Szendrő térségében vasárnap éjszaka tetőzött a vízfolyás 230 centiméteres vízállással. A teljes hazai vízfolyás szakaszán megindult a lassú apadás. Hangsúlyozta: a folyó tetőző árhulláma igen tartós volt, ez a tetőzési érték lényegesen hosszabb, mint ami egy ilyen kisebb vízfolyáson megszokott. Mindez betudható az idei csapadékos és rekordárvízi időszaknak is - fűzte hozzá.

A Hernádon hétfő reggelre a teljes hazai szakaszon készültségi szint alatti vízállásokat észleltek. Az alsó szakaszon lassú apadásra kell számítani - mondta Csont Csaba.

Úgy fogalmazott: a Tiszán Zemplénagárd és Tiszakeszi között másod-, Tiszakeszi, illetve Sarud között elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Bodrog teljes hosszán harmad-, a Sajón elsőfokú a riasztás, a Taktán pedig - szintén a teljes hosszon - másodfokú a készültség.

Levonulóban a tiszai árhullám

Meghaladja az árhullám a harmadfokú készültségi szintet a Tisza alsó szakaszán - mondta az InfoRádiónak a Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője. Láng István hozzátette, a belvizes területek nagysága sem csökken, egyre intenzívebben kell szivattyúzniuk a szakembereknek.

A Tisza Vásárosnamény feletti szakaszán levonulóban van az árhullám, attól lejjebb, Záhonyig viszont továbbra is harmadfokú készültségi színt feletti a víz - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Tisza hétfő délelőtt 670 centiméteres vízállással tetőzött Záhonynál, s onnan Tokaj irányába folytatódik az áradás és alakul ki keddtől harmadfokú készenlét feletti vízszint - mondta az igazgató.

Bodnár Gáspár kedvezőnek nevezte, hogy a hideg időjárás hatására apad a Tiszába torkolló Szamos, Kraszna és a Túr is, az utóbbinál már a teljes szakaszon elsőfokúra mérsékelhették az árvízvédelmi készültséget. A Szamoson és a Krasznán ugyancsak mérsékelhették harmadról másodfokúra a készenlétet.

A Lónyay-főcsatornán továbbra is másodfokú a készültség, s a nyírségi belvizeket összegyűjtő vízfolyásnak vasárnap lezárták a

tiszai árvízkapuját. Erre azért volt szükség, hogy a Tisza töltéseit Tiszabercel környékén mentesítsék az ott keddtől várható nagyobb árvízi igénybe vételtől.

A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője beszámolt arról is, hogy a szabolcsi folyók gátjainál észlelt, úgynevezett fakadó vizeket fokozottan figyelik és azokat szükség esetén barázdák nyitásával vezetik el a töltésektől.

Veszélyben a lakóházak

Százötven lakóházat veszélyeztet a belvíz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. A városban elhúzódó védekezésre készülnek.

A 14 ezres kisvárosban a múlt hét óta harmadfokú készültségben védekeznek a belvíz ellen, a helyzet azóta a település egyik részén látványosan romlott. A Kisrétkörnél lévő csatorna fala beszakadt, az egyik áteresz pedig annyira visszaduzzaszt, hogy a víz már közvetlenül a lakások előtt van - mondta el Nagy Sándor, a település független polgármestere hétfőn.

A település mélyebben fekvő részén négy utcában állt meg a belvíz, ezért az utak érintett szakaszait lezárták, hogy a járművek ne akadályozzák a védekezést és a szivattyúzást. Itt több házat veszélyeztet a víz, a lakók - a tűzoltóság segítségével - már napok óta szivattyúznak és homokzsákokkal védik házaikat.

A helyzet talán a Görgey utcában a legrosszabb: az itt élők már évek óta küzdenek a belvíz mellett a magas talajvízzel - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Egy kiadósabb eső után sok víz marad az úton és a házak kertjeiben, ami a rendszeres szivattyúzás ellenére is beszivárog a lakásokba.

Újfehértón nagyjából 150 lakóházat veszélyeztet a belvíz, a pincékben és a szuterénekben lévő víz pedig további több száz ingatlannál jelent gondot - tette hozzá Nagy Sándor.

Tájékoztatása szerint eddig egy embert kellett kiköltöztetni, több gazda pedig máshol kényszerült elhelyezni az állatait. A polgármester szerint a várható erőteljes felmelegedés miatt Újfehértón elhúzódó belvízi védekezésre kell felkészülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×