eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Kikapná az autósokat a kormány mögül a sikeres népi kezdeményezés

Motorosokat érintő népi kezdeményezésnek adott helyt szombati ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Egy módosítással lehetővé válna, hogy sok autós egyszerűen átülhessen a forgalom ritmusát tartani képes kisebb motorkerékpárra. A népi kezdeményezés akkor lesz eredményes, ha sikerül 50 ezer érvényes aláírást összegyűjteni. Ekkor az Országgyűlésnek napirendjére kell tűznie a kérdés tárgyalását, ám ez nem kötelezi arra, hogy a megfogalmazott szándéknak megfelelő döntést hozzon.

A testület egyhangúan hitelesítette a népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét, így ha nem érkezik jogorvoslat, az aláírásgyűjtés rövidesen meg is kezdődhet.

A kezdeményezést a totalcar.hu internetes autós szakfolyóirat ügyvezető igazgatója, Bende Tibor nyújtotta be.

Az aláírásokkal támogatható kezdeményezés így szól: Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a törvények olyan módosítását, hogy a 125 köbcentiméter hengerűrtartalmat és a 11 kilowattos teljesítményt meg nem haladó hajtómotorral ellátott motorkerékpár - megfelelő közlekedési jártasság esetén - "B" kategóriára érvényes vezetői engedéllyel is vezethető legyen.

A népi kezdeményezés akkor lesz eredményes, ha sikerül 50 ezer érvényes aláírást összegyűjteni. Ekkor az Országgyűlésnek napirendjére kell tűznie a kérdés tárgyalását, ám ez nem kötelezi arra, hogy a megfogalmazott szándéknak megfelelő döntést hozzon.

Ha a parlament a kezdeményezők szándékának megfelelően módosítja a törvényeket, lehetővé válik, hogy (a személygépkocsikra érvényes) B-kategóriás jogosítvánnyal már nemcsak 50 köbcentiméter alatti motorokat lehessen vezetni, hanem (kiegészítő oktatás után) akár a 125 köbcentimétereseket is.

A kezdeményező Bende Tibor néhány hónapja az interneten közzétett, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnökségi tagját idéző írásában arra mutat rá: ezzel a módosítással lehetővé válna, hogy "sok autós egyszerűen átülhessen a forgalom ritmusát tartani képes motorkerékpárra".

Robogj, autós!


A tavalyi év katasztrofális eredménnyel zárult a hazai motorkerékpár-forgalmazók számára, de az aktuális számokból már kikövetkeztethető, hogy az idei még rosszabb lesz, egyenrangú a tíz évvel ezelőtti időszakkal - írta 2010 októberében a totalbike.

A tavalyi eredményekkel összehasonlítva csökkent a sport és chopper/cruiser kategória jelentősége, viszont nőtt a mindennapi közlekedésre alkalmas kisebb motorkerékpároké: a tavalyi 29-ről 36 százalékra nőtt arányuk, ám az Európai Unió 53 százalékos részesedéséhez képest még van hova fejlődni. Az ottani népszerűség oka a mozgékonyság és a kétszer nagyobb városi átlagsebesség. A kis helyigény és az alacsony üzemeltetési költségek sem mellékesek. A jó eladások igazi oka azonban az, hogy rengeteg országban lehet B kategóriás jogosítvánnyal 125-ösöket vezetni.

A jelenlegi szabályozás adta kiskapuk miatt a regisztráció nélküli motorok használata különösen népszerű Magyarországon. Ezek a járművek többnyire japán és olasz használt gépek, amelyek szemétimportként kerültek az országba. További hátrányuk, hogy kontroll nélkül árusított, tisztázatlan műszaki színvonalú termékek.

Európai szinten nonszensz a regisztrálás hiánya, ami miatt a tulajdoni viszonyok tisztázatlanok; gyakran kötelező biztosítással sem rendelkeznek. Üzleti szempontból hátrány, hogy nem finanszírozhatóak és az állam szempontjából nem mellékes, hogy ki lehet bújni az ÁFA és a vám fizetése alól.

Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének tájékoztatóján elhangzott: a kormánytól határozott lépéseket várnak a feketegazdaság és a környezetszennyezés ellen is. Szorgalmazzák, hogy "érett" B kategóriás jogosítvánnyal, rövid és hatékony gyakorlati oktatás után legyenek használhatóak a 125 köbcentis motorok.

A közelmúltban Portugáliában is bevezették ezt a módszert. Ha a mediterrán ország példáját nézzünk, a 125-ös motorok forgalma megnégyszerezhető, a 125-ös robogóké akár meg is hatszorozható. A fellendült kereslet a nagymotorok kereskedésében is éreztette pozitív hatását.

Terveik szerint a jogsértő módon, segédmotorként használt, de jóval gyorsabb, rendszám nélküli kétkerekűeket is regisztrálni lehetne, amivel az összes kétkerekű ellenőrizhetővé válna. Céljuk, hogy többen használjanak kis fogyasztású motorokat autó helyett.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×