eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Tovább romlott az ár- és belvízhelyzet Kelet-Magyarországon - a nap hírei

A miniszterelnök szerint már 2011 elején érezhető lesz a magyar gazdaságpolitika eredménye. Előkelő helyezést ért el egy tokaji aszú a világ egyik meghatározó bormagazinjának top 100-as listáján.

Az eddigi legnagyobb vízálláshoz közelítő áradást várnak a szakemberek a Tiszán; a folyó vízszintje péntek délután Tiszabecsnél már 647 centiméter volt. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi védelmi központjában közölték: a folyó egy nap alatt több mint 2 métert áradt. A helyzetet nehezíti, hogy jelentős árhullám vonul le a Tiszába torkolló Szamoson, Krasznán és Túron is. Áradnak a Körösök, valamint a Bodrog, a Bódva, a Sajó, a Takta, a Zagyva és a Hortobágy-Berettyó is. Tovább romlott a belvízhelyzet is; már csaknem 320 ezer hektárt borít víz, és 198 településen rendeltek el készültséget.

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaságnak olcsó hitelre van szüksége a növekedéshez, ezért a jegybanki alapkamatot emelés helyett csökkenteni kell. Erről Rigában beszélt Orbán Viktor, miután a lett és az észt kormányfővel tárgyalt. A miniszterelnök - aki előzőleg Litvániában járt - a magyar uniós elnökség célkitűzéseiről és Magyarország helyzetéről tájékoztatta a balti államok vezetőit. A kormányfő szólt arról is, hogy már 2011 első negyedévében láthatóak lesznek a kormányzati gazdaságpolitika sikerének jelei. Közben a külügyminiszter bemutatta az uniós nagyköveteknek a magyar soros elnökség kiemelt helyszínének választott gödöllői királyi kastélyt. Martonyi János azt mondta: a helyszín az unióra jellemző sokszínűséget szimbolizálja.

A gyorsabb és hatékonyabb igazságszolgáltatás, valamint a korrupció elleni szigorúbb fellépés a célja az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítási javaslatnak - mondta az igazságügyért felelős államtitkár. Répássy Róbert a kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány nemcsak a jogszabályok módosításával, hanem pénzzel is segíti az igazságügy működését; jövőre 4,5 milliárd forint többletpénzt kapnak a bíróságok és az ügyészségek.

Az MSZP szerint a kormány több intézkedésével csak egy szűk rétegnek kedvez. Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádióban úgy fogalmazott: ezzel kialakulóban van Magyarországon egy politikai burzsoázia, amelynek pártja szerinte a Fidesz. Az ellenzéki politikus példaként azt mondta: az új adórendszerrel csak a magasabb keresetűek járnak jól.

Sajtóértesülés szerint gyanúsítottként hallgatta ki Keller László korábbi szocialista közpénzügyi államtitkárt a Központi Nyomozó Főügyészség. A Magyar Nemzet online kiadásának kérdésére az ügyészség szóvivője - név említése nélkül - annyit mondott, hogy november 30-án hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt hallgattak ki egy korábbi közpénzügyi államtitkárt. Fazekas Géza közölte azt is, hogy a politikus panasszal élt a gyanúsítás ellen, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és vallomást sem tett.

Acsády László neurobiológus, Bíró László Péter fizikus és Gergely György pszichológus nyerte el az idén a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat. A jelenleg 3 millió forinttal járó elismeréseket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át.

Lengyelországból származó hamisított tojásport találtak az elmúlt napokban az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős hatóság munkatársai. A Tojásszövetség elnöke elmondta: a termék fehérjetartalma alacsony volt, zsírtartalmának több mint 80 százalékát pedig pálmaolaj alkotta. Végh László közölte: a magyar piacot az utóbbi hónapokban rendkívül nagy mennyiségű, olcsó lengyel tojás és tojástermék árasztotta el.

Hét férfit ítélt el jogerősen a Fővárosi Bíróság a Magyar Televízió székházának 2006-os ostroma ügyében. A tájékoztatás szerint egy visszaeső férfi kivételével valamennyi vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott közérdekű üzem megzavarása miatt. 2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azután vált feszültté a helyzet, hogy a tüntetőknek nem engedték beolvasni a televízióban a Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő balatonőszödi beszéde elleni tiltakozó állásfoglalást. A feldühödött tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek.

Előkelő helyezést ért el egy tokaji aszú a világ egyik meghatározó bormagazinjának top 100-as listáján. Az amerikai Wine Spectator összeállítása alapján a mádi Royal Tokaji 2006-os 5 puttonyos vörös címkés aszúja a 28. helyre került. Az index.hu beszámolója szerint a pincészet egyik aszúja tavaly is felkerült a 100-as listára, amelynek összeállításakor a borok minősége mellett az ár-érték arányt, valamint a forgalomba hozott, illetve importált mennyiséget is figyelembe vették.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×