eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Ragaszkodnak megmaradt pozíciójukhoz a bukott miniszterek - lapszemle

A KDNP a Fidesz ellenében is ragaszkodik az üzletek hétvégi bezárásához - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet beszámolója szerint a bukott miniszterek egyike sem tett eleget határidőre Réthelyi Miklós kérésének.

A KDNP a Fidesz ellenében is ragaszkodik az üzletek hétvégi bezárásához - írja a Népszabadság. A párt még az idén, önálló indítványként benyújtja azokat a munka törvénykönyvéhez és a kereskedelmi törvényhez kapcsolódó módosító indítványokat, amelyek szigorú keretek közé szorítanák a vasárnapi munkavégzést - közölte lappal Harrach Péter frakcióvezető. Hozzátette: pártja lépéskényszerbe került, és vállalja ez ügyben a megmérettetést, még úgy is, hogy a Fidesz képviselők jó része ellenzi a szabad vasárnap ötletét.

A bukott miniszterek egyike sem tett eleget határidőre Réthelyi Miklós kérésének - olvasható a Magyar Nemzetben. A nemzeti erőforrás miniszter által szabott határidőig az egyetemi gazdasági tanácsok tagjainak a harmada mondott le önként - tudta meg a lap. Több neves üzletember és elismert szakember eleget tett a kérésnek, a bukott szocialista és szabad demokrata miniszterek azonban a végsőkig ragaszkodnak az előző kormánytól kapott pozíciójukhoz és az azért járó tiszteletdíjhoz.

Pokorni Zoltán nem ért egyet azzal, hogy a közoktatási koncepció a középiskolásoknak 60 órás közcélú munkát írna elő az érettségihez - derül ki az Indexnek adott interjújából. Bár az ötlet tőle származott, a szövegbe bekerült változatot nem tartja jónak. Az oktatási bizottság fideszes elnöke szerint nem szerencsés kötelezővé és szankcionálhatóvá tenni az önkéntes karitatív munkát, sokkal jobb lenne ezt inkább csak ösztönözni. Mint mondta, ez a pont még változhat a szakértői egyeztetéseken.

Differenciálható lesz a béren kívüli juttatás, mert alapvető változások lépnek életbe a szabályozásban - írja a Napi Gazdaság. Első pillantásra a legfontosabbnak az tűnhet, hogy jövőre 19 százalék lesz a kedvezményes juttatások adótartalma a mostani 25 helyett, ám a valódi átalakulást nem ez hozza majd. Mivel megszűnik a természetbeni juttatás kategória, semmissé válik az a korlát is, amely szerint azt minden alkalmazott esetében egyenlő arányban kell alkalmazni, vagyis nem lehet sem teljesítményfüggő, sem egyéb szempontból differenciált - ellenkező esetben jóval magasabb adót kell fizetni.

A kormányzati ciklus végére tízezer állandó vízügyi dolgozót, nagyobb hatalommal bíró vízügyi hatóságokat, önkormányzati helyett állami irányítást és azonnal bevethető vízügyi "deszantos" egységet szeretne Illés Zoltán. Mint a Vidékfejlesztési Minisztérium vízgazdálkodásért felelős államtitkára a Világgazdaságnak elmondta: fontos, hogy nem akkor kell cselekedni, amikor már baj van, a tervezett intézkedések pedig összehangoltabb megelőzést, szakmailag felkészültebb beavatkozást eredményeznének. Jelenleg az elsőrendű problémát a magas vízállás jelenti, emiatt ugyanis nem lehetséges a felgyűlt belvizek levezetése az amúgy is felduzzasztott folyókba.

Lehetőleg csak akkor vásároljunk szeretteinknek ruhaneműt ajándékba, ha biztosak vagyunk a méretekben, és abban, hogy tetszeni fog - figyelmeztet a Pénzcentrum.hu. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis a forgalmazónak nem kötelessége visszafizetni a vételárat, vagy megengedni a levásárlást pusztán azért, mert a vásárolt termék nem tetszik, vagy méretében nem megfelelő. Ha ragaszkodunk a ruhaajándékozáshoz, kérdezzük meg az üzletben a vásárláskor, hogy adott esetben biztosítják-e ezt számunkra, a nyilatkozatot foglaltassuk írásba, vagy vezettessük rá a blokkra, hogy később sikerrel hivatkozhassunk rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×