eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Három hónappal meghosszabbítaná Hagyó Miklós előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség

A jövőben csak állami szervezet láthatja el a kiemelt jelentőségű állami nyilvántartások adatfeldolgozását. Újabb három hónappal meghosszabbítaná Hagyó Miklós előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség. Mianmarban kiengedték házi őrizetéből az ellenzék Nobel-békedíjas vezetőjét.

A kormány tervei szerint a jövőben az adatkezelő által közvetlenül ellenőrizhető szervezet láthatja el a kiemelt jelentőségű állami nyilvántartások - így a nyugdíjbiztosítás - adatfeldolgozását. Az erről szóló törvényjavaslatot Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyújtotta be az Országgyűlésnek. A nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló törvényjavaslat a többi között a munkanélküliek ellátása, a termőföldhasználattal összefüggő adatok és a kincstár által vezetett szociális támogatások nyilvántartására, továbbá a személyi adatoknak és lakcímeknek, valamint az úti okmányokkal, az ingatlanokkal és az adózással összefüggő adatoknak a kezelésére vonatkozik.

A Magyar Honvédség őrizheti a Szent Koronát, a koronázási jelvényeket és a Sándor-palotát. Az erről szóló javaslatot a honvédelmi miniszter terjesztette az Országgyűlés elé. Hende Csaba kezdeményezte azt is, hogy a parlament engedélyezze a honvédségnek nyolcezer önkéntes tartalékosi státusz létesítését. Az indítvány egyúttal rendelkezik a tiszti, tiszthelyettesi és legénységi állomány létszámának növeléséről is.

Soron kívüli ellenőrzést rendelt el a kormány az Educatio Kft.-nél. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak felül kell vizsgálnia a cég tevékenységi körét és feladatait, és javaslatot kell tennie egy új struktúra kialakítására, hogy az európai uniós projektek megvalósíthatósága és fenntarthatósága biztosított legyen. A kabinet emellett 2,6 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el az Educatio Kft. tőkerendezése érdekében.

A jövő hét elején kezdődik a Kolontárt és Devecsert védő új, mintegy másfél kilométeres védőgát építése. A mintegy félmilliárd forintos beruházásra azért van szükség, hogy teljes biztonsággal működhessen a Magyar Alumínium Zrt. tulajdonában lévő timföldgyár, és egy esetleges újabb gátszakadás ne veszélyeztethesse Kolontárt és Devecsert. Közben várhatóan legkorábban fél év múlva térhet át a jelenlegi nedves technológiáról az úgynevezett száraztárolásra a Magyar Alumínium Zrt.

Újabb három hónappal meghosszabbítaná Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészség. Fazekas Géza, a hatóság szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy megítélésük szerint a bűncselekmények súlya, a szökés és az elrejtőzés veszélye miatt indokolt fenntartani a letartóztatást, valamint fennáll a büntetőeljárás meghiúsításának, az összebeszélésnek és a tanúk befolyásolásának a veszélye is. Szólt arról is, hogy az eddigi 18-ról 21-re bővült a gyanúsítottak köre, és az eddig eljárás alá vontak közül többeket újabb bűncselekményekkel gyanúsítottak meg. Hagyó Miklóst bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával május 14-én vették őrizetbe, majd három nappal később letartóztatták, így jövő szerdán lesz fél éve, hogy börtönben ül.

Az Országgyűlés elnöke szerint olyan magyar államra van szükség, amely nem rombolja, hanem óvja nemzetét. Kövér László az erdélyi Nyárádszeredán, Blaskó János Csaba királyfi szobrának avatásán azt mondta: a magyarországi társadalomnak át kell éreznie történelmi sorsközösségét a Kárpát-medence és a nagyvilág minden magyar közösségével.

Mianmarban kiengedték a több mint hét éve tartó házi őrizetéből a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit. Egy kormányzati illetékes szerint semmilyen feltételt nem szabtak a politikus házi őrizetének feloldásához, így teljes egészében szabadságot élvez. A 65 éves ellenzéki vezető az elmúlt 21 évből több mint 15-öt töltött fogságban.

Három embert, köztük egy fővárosban szolgáló rendőrt hallgatott ki egy zsarolási ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség. A Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak szerdán egy kábító hatású anyag eladásánál az eladótól pénzt követeltek, a sértett a kért összeget a másnapi határidőre sem adta át, de értesítette a rendőrséget, akik elfogták a zsarolókat. Skoda Gabriella hangsúlyozta: az ügyészség kezdeményezte a 3 férfi előzetes letartóztatását.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×