eur:
399.89
usd:
364.89
bux:
74192.17
2024. október 9. szerda Dénes

Szekeres Imre: A politikusokkal szemben szigorúbbak az erkölcsi követelmények

Nemcsak alkotmányellenesek, de a józan észnek is ellentmondanak a különadóról és a Alkotmánybíróság jogkörének módosításáról szerdán elfogadott törvényjavaslatok - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szekeres Imre. Az MSZP Gazdaságpolitikai Kabinetjének vezetője indokolatlannak tartja az alaptörvény módosítását az új alkotmány elfogadása előtt.

Az Alkotmánybíróság különadót megsemmisítő döntése utáni kéthetes vita lezárásaként az Országgyűlés szerdán elfogadta azokat a módosító indítványokat, amelyek egyrészt jelentősen megváltoztatják a 98 százalékos különadó eredetileg tervezett szabályait, másrészt szinte teljesen átírják az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, amelyeket Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kezdeményezett.

A most elfogadott javaslatok józan ész és alkotmányellenesek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a MSZP Gazdaságpolitikai Kabinetjének vezetője, aki hozzátette: öt évre visszamenőleg bármilyen adót kivetni nonszensz.

Nekünk, vezető politikusoknak erkölcsi kötelességünk, hogy a nekünk adott végkielégítést társadalmi és közösségi célokra használjuk fel. Ez egy gesztus. A politikusoknak gesztusokat kell tenniük, hogy a társadalmi együttműködés fennmaradjon - hangsúlyozta Szekeres Imre, aki szerint a politikusokkal szemben szigorúbbak az erkölcsi követelmények.

Amit a Fidesz és a KDNP művel, az nem tisztességes és sokat árt a politikával foglalkozó emberek tekintélyének - véli a politikus, aki szerint nem lehet csinálni semmiféle visszamenőleges törvénykezést, alkotmányosnak kell lenni, mert különben szétesik a magyar társadalom

A kormány törekvésének ellenében, ha van jogi lehetőség, akkor Alkotmánybírósághoz, illetve ombudsmanhoz is fordul az MSZP, ha kell - hangoztatta Szekeres Imre, hozzátéve: minden jogi lépést megtesznek, mert a társadalmi működéshez fontos alkotmányos alapértékről van szó. Magyarországnak akkor van esélye jobb életet élni és fejlődni, ha tisztességes szabályokat alkot és be is tartja azokat.

Teljesen indokolatlannak tartja, hogy az új alkotmány elfogadását megelőzően módosítják az alaptörvényt. Mint fogalmazott, az alkotmány és a törvények azért vannak, hogy betartsuk, nem azért, hogy megváltoztassuk őket.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Vésse be mindenki a naptárjába: jön Csányi Sándor előadása és a bankvezérek kerekasztala!

Az elmúlt években a bankoknak aktívan alkalmazkodniuk kellett a rendszeres szabályozói beavatkozásokhoz, amely egyszerre több formában érkezett: gondolhatunk itt akár adóemelésre, kiegészítő tranzakciós illetékre, nyugdíjpénztári megtakarításokra, maximális jelzálog THM-re. Hogyan fogadta mindezt a bankszektor és ebben a helyzetben hogyan tud hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez? A mostani kamatkörnyezet mennyire támogatja a hitelezés beindulását és a gazdaság növekedését, vagy nem minden a kamatokról szól? Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon előadást tart Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankszektor aktuális kihívásairól. Emellett érkezik a hagyományos, minden évben megrendezett bankvezéri kerekasztalbeszélgetés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×