eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Iszapkatasztrófa: nem mondják fel a bankok lakáshiteleket

A Bankszövetség cáfolja, hogy tagjaik visszaélnének az iszapkatasztrófa által sújtott településen lakáshitellel rendelkező adósok kiszolgáltatott helyzetével, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pedig elnöki körlevélben szólította fel a pénzintézeteket áthidaló megoldások kidolgozására.

Cáfolta a Bankszövetség szóvivője azokat a híreket, hogy egyes bankok a jelzáloghitelek felmondását helyezték kilátásba az iszapkatasztrófa által sújtott települések lakáshiteleseinek. Müller János a Pénzcentrum.hu-nak azt mondta: az iszapárra hivatkozva egyetlen esetben sem küldtek felszólítást vagy felmondást a pénzintézetek. Hozzátette: azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy egyes adósok még a katasztrófát megelőzően halmoztak fel hátralékot, és most kapták meg az erről elküldött leveleket.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöki körlevélben reagált a kialakult helyzetre. Az intézmény álláspontja szerint a jelzálogszerződések többségét valóban felmondhatja azonnali hatállyal a bank, amennyiben a jelzáloggal terhelt ingatlan megsemmisül. Ugyanakkor a Felügyelet felhívja a figyelmet a banki magatartási kódexnek arra a pontjára, amelyben a hitelintézetek vállalták, hogy ilyen esetekben áthidaló módszereket dolgoznak ki.

Kiadott közleményükben hangsúlyozzák: a felvett hitel fedezetével a katasztrófa után nem rendelkező ügyfelek esetében a szerződés felmondása kilátástalan helyzetbe hozná az adósokat. A Felügyelet határozott álláspontja szerint az egyetlen, több szempontot is figyelembe vevő megoldás jelen esetben az áthidaló megoldások kidolgozása, éppen ezért elnöki körlevelet intézett az érintett pénzügyi szervezetekhez, meghatározva a Felügyelet által elvárt magatartást.

Az InfoRádió által megkérdezett bankok mindegyike cáfolta a hitelek felmondásáról szóló híreket.

Az OTP bank által kiadott közlemény szerint keresik a megoldást a probléma megoldására, és a pénzintézet lemond a biztosító által térített, a bankra engedményezett kártérítésről, amennyiben az összeget az ingatlan helyreállítására vagy új ingatlan vásárlására fordítják. A Raiffeisen, illetve a Budapest Bank válasza szerint mindkét pénzintézet keresi a megoldást, ám a károk felmérése még tart, a konkrét lépésekről a végleges kárfelmérés és a kormányzati intézkedések ismerete után döntenek.

Sztanó Imre, az Erste bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: a pénzintézetük hat hónapos fizetési moratórium bevezetése mellett döntött.

Az FHB közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az iszapkatasztrófa miatt fizetni nem tudók számára a bank ügyféltámogató programjának rugalmas és esetre szabható lehetőségeit nyújtja. Ugyanakkor a fizetőképességüket a történtek ellenére megőrző ügyfeleknek javasolják a fizetési fegyelem fenntartását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×