eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mennyiért szerezhetünk pilótajogosítványt? - lapszemle

A Népszabadság a pilótaképzésről közöl összeállítást, a Magyar Nemzet pedig a fővárosi bíróságok közötti viszályról ír.

A Népszabadság összeállítást közöl a pilótaképzésről. Motoros vitorlázórepülő-jogosítványt már egymillió, míg repülőgép vezetésére jogosító engedélyt mintegy 1,7 millió forintért lehet szerezni. Évente néhány száz ember szerez pilótajogosítványt. Akik profi pilóták szeretnének lenni, a válság miatt nehezebben szánják rá magukat a tanfolyamra. Egyrészt azért, mert mintegy tízmillió forint, míg eljutnak odáig, hogy szóba áll velük egy légitársaság. Ráadásul manapság sok pilóta van munka nélkül, így ez nem számít biztos befektetésnek.

Nyílt - helyenként személyeskedő hangvételű - levélváltás zajlott le a budapesti bíróságok helyzetéről a Fővárosi Bíróság elnöke, Gatter László és a Legfelsőbb Bíróság vezetője, Baka András között - írja a Magyar Nemzet. Gatter László szerdán elektronikus levélben közölte a mintegy kétszáz budapesti bíróval, hogy elmarad a jövő hétfőre tervezett összbírói értekezlet, ahol a Gatter helyettesének posztjára kiírt pályázatokat kellett volna véleményezni. A konfliktust az okozza, hogy Gatter László szerint a Fővárosi Bíróság arányaiban kisebb létszámmal és hatékonyabban dolgozik, mint az országos átlag. Szerinte nincs szükség arra, hogy két külön budapesti bíróságot szervezzenek, a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyes részeit pedig más kerületekhez telepítsék.

Az Index szerint ezután már a keresőszó begépelése közben is találatokat kapunk a Google-től - jelentette be a cég egy szerdai sajtókonferencián. Ez azt jelenti, hogy ha beírunk egy szórészletet, máris megkapjuk az ahhoz tartozó találatokat. A keresési javaslatokat végigkattintva pedig azonnal láthatjuk az újabb és újabb találatokat anélkül, hogy Entert kellene nyomni. A Google Instant névre keresztelt szolgáltatás magyarul is működik, és magyar nyelven is kiadja a találatokat, de csak akkor, ha a google.com webcímről értük el a keresőt.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy kiábrándító adatok érkeztek Németországból: júliusban a kivitel visszaesett, az ipari termelés pedig a várakozásoktól elmaradva éppen hogy nőtt - ezzel a világgazdasági konjunktúra megtorpanásával párhuzamosan kezd egyértelműen kirajzolódni a német gazdaság lehűlésének trendje is. Az export 1,5 százalékkal, az import 2,2 százalékkal csökkent júniushoz képest, tavaly júliushoz képest ugyanakkor még mindig 18,7 százalék növekedést mutat a kivitel.

A tőkepiacok esésével párhuzamosan a magánnyugdíjpénztárak is buktak a befektetéseiken a második negyedévben - írja a Világgazdaság. A pénzügyi felügyelet adatai szerint a tagok száma nőtt ugyan, a díjbevétel viszont csökkent az intézményeknél. A tagok vándorlása is mérséklődött valamelyest az első negyedév óta, a tagszervező ügynököknek kifizetett jutalékok viszont tovább emelkedtek, és a tavaly első félévi duplájára nőttek. Ennek is köszönhető, hogy a magánkasszák szektorszinten továbbra is veszteségesek.

A Penzcentrum.hu összeállítást közöl a világ legzöldebb országairól. Az amerikai Yale Egyetem ugyanis a kormányzati politikákat összehasonlítva, egységes kritériumok alapján megalkotott egy mérőszámot, és eszerint egy toplistát. 2010-ben a legzöldebb ország Izland, őt követi a sorban Svájc, Costa Rica, Svédország, Norvégia, Mauritius, Franciaország, Ausztria, Kuba és Kolumbia. A 163 országból Magyarország a 33., a környező országok közül Szlovákia és Szerbia is megelőz minket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×