eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

2011-re 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez Magyarország

Jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez Magyarország. Levélben kéri ki a nyugdíjasok véleményét a miniszterelnök a nemzeti konzultáció keretében. Alkotmánybírósághoz fordult a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítása miatt az MSZP.

Jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez Magyarország - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György a kormányszóvivői tájékoztatón a kabinet döntését ismertetve azt mondta: ehhez több feltételt is teljesíteni kell, az első az idei 3,8 százalékos deficit elérése. A miniszter szerint a második kritérium a bankadó kiterjesztése 2011-re, a harmadik pedig, hogy 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés legyen a jövő évben, ami 150-200 milliárd forint többletbevételt hoz. Matolcsy György feltételként említette még az olcsóbb állam, illetve olcsóbb közigazgatás megteremtését, valamint az állami vállalatok rendbetételét. Az MSZP szerint pénzügyi katasztrófahelyzet felé sodródik az ország, és azért gyengül a forint, mert a piacok nem bíznak a kormány gazdaságpolitikájában.

Hatvanhárom olyan tételt talált a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, amely az idei vagy a következő évet terhelő kiadásként jelenik meg, illetve amelyet az átadás-átvétel során az előző kormány nem ismertetett az új kabinettel. A Miniszterelnökség államtitkára ezek között említette a túltervezett adóbevételeket, a közlekedési vállalatok többletfinanszírozását, a Vértesi Erőmű, valamint a moszkvai kereskedelmi székház ügyét. Varga Mihály hangsúlyozta: a tényfeltárás egyik legfontosabb megállapítása, hogy az idénre tervezett 3,8 százalékos hiánycél tartható, ehhez viszont szükség volt a 29 pontos intézkedéssorozatra.

Levélben kéri ki a nyugdíjasok véleményét a miniszterelnök a nemzeti konzultáció keretében. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője közölte: Orbán Viktor arra kéri a nyugdíjasokat, hogy egy válaszlevélben osszák meg vele gondjaikat, és írják meg, szerintük mi lenne a kormány legfontosabb teendője az ország jelenlegi helyzetében. A kérdőíves levelet 1,7 millió nyugdíjas háztartásba küldik el, a költségeket a Fidesz fizeti. --A szocialisták arra emlékeztetnek, hogy az Országgyűlés tavaly ősszel egyhangúlag fogadta el a Nemzeti Idősügyi Stratégiát és az ahhoz kapcsolódó konkrét cselekvési tervet.

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítása miatt. Lendvai Ildikó szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádiónak azt mondta: összességében a sajtószabadságot sértőnek tartják a jogszabályt, ezért a törvény visszamenőleges megsemmisítését kérik.

Az Alkotmánybíróságon támadja meg a Jobbik az augusztus elején elfogadott közbiztonsági törvénycsomagot, amely egyebek mellett szabálysértésként határozza meg a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt. Volner János, a párt rendvédelmi kabinetjének elnöke hangsúlyozta: pártja beadványában nem a bűnözők elleni szigorúbb fellépést támadja, hanem a gárdisták elleni szükségtelen rendőri fellépést kívánja kivenni a törvényből.

Rendőri helyett politikai eszközökkel akarta kezelni a 2006 őszén kialakult helyzetet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Ez egy rendőrségi vezetői értekezletről készült jegyzőkönyvből derül ki, amelyet Szabó Ferenc, a Köztársasági Õrezred volt parancsnokának meghallgatásán ismertettek a parlament 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló albizottságában. A dokumentum szerint a volt kormányfő óva intette a rendőrséget a demonstratív biztonsági intézkedésektől, ugyanakkor jogsértés esetén kellő erőt és határozottságot várt.

Magyarország tárgyalásokat kezdett az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvényről - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a kormány kulcsfontosságú területnek tekinti az energia szektort, és a jogi lehetőségek határáig erősíteni akarja az állam szerepét. A tárca hangsúlyozza: Magyarország és Oroszország megnyugtató megoldásra törekszik a lehető legrövidebb időn belül.

A bruttó hazai termék, a GDP 1 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 0,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az év első negyedévével összevetve stagnálás látható. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a növekedést alapvetően az exportorientált feldolgozóipar húzta.

Tematikus évet hirdet a család értékeinek felmutatása, intézményének erősítése érdekében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Az év a szent család idei ünnepétől, vagyis december 26-ától 2011. december 30-áig tart. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a konferencia elnöke hangsúlyozta: az egyház családokért végzett munkája egyúttal szolgálat a tágabb közösségért, a társadalomért.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×