eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Önkormányzati választások: "Sántaguszti fia" és "Tökfej" a jelöltek között

Több tucat képviselőjelölt a becenevét is használva indul az október harmadikai önkormányzati választáson. Van, aki a foglalkozását és a lakcímét is a nevéhez csatoltatta, nehogy összetévesszék valaki mással.

A nagyvárosból internetezők számára megmosolyogtató, a helyiek körében azonban természetes és hasznos, hogy a kistelepülések jelöltjei közül sokan becenevükkel, foglalkozásukkal vagy lakcímükkel együtt szerepelnek a választási nyilvántartásban.

A közösségi oldalakon gyorsan elterjedt a tiszabői lista. Ebben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben a Mága-család 11 tagja szeretne önkormányzati képviselő lenni. Ezért praktikus, hogy az anyakönyvi nevük mellé azt is beírták: "Marcsa", "Pipás Gyuszi", "Veres", "Bunyó" vagy "Sántaguszti" fia, esetleg "Gizi" (pedig az illető Tibor). Ezek egyébként cigány ragadványnevek, amelyek használatának több száz éves hagyománya van, és hasonló az észak-amerikai indiánok névadási szokásához.

De nem csak a romák esetében fordulnak elő ilyen elnevezések a választási adatbázisban. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán például Szabó Attila neve mellé azt is odaíratta csupa nagybetűvel, hogy ő "az Ongai Horgász Egyesület Alelnöke". A Heves megyei Tarnazsadányon egy "Autószerelő" és egy"Asztalos" is megméreti magát, a két Németh Józsefet pedig úgy lehet megkülönböztetni a szavazólapon, hogy az egyik a "Zaránki", a másik meg a "Zsíros".

A Pusztaradványon élő két Horváth Gyula feltétezhetően apa és fia, mert egyik a "Patikus", a másik a "Kispatikus". Vönöckön Kovács Károly "Kőművesként" pontosítja, hogy kire kell gondolni a neve olvastán, Szamossályon Nagy József pedig arra emlékezteti a szavazólapot böngészőt, hogy ő a "Kocsmáros". Hernádnémetiben az egyik Nagy Lászlót a másik Nagy Lászlótól az különbözteti meg, hogy az első "Kőműves", a második pedig "Villanyszerelő".

Van, aki a lakcímével segíti a voksolót: az egyik tiszatarjáni jelölt választáson használatos neve az, hogy "Szabó István Kossuth Lajos utca 69." A hegymagasi Varga József azt tudatja választóival, hogy ő az a Varga József, amelyik a Fenyősi utcában lakik. Ópályon pedig mindenki tudni fogja, hogy az a Nagy Sándor, aki jelöltette magát önkormányzati képviselőnek, nem más, mint a "Tökfej".

Szöveg:
Herczeg Zsolt - InfoRádió
Herczegh Sándor - promenad.hu

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×