eur:
389.59
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Agysérülés okozta az Afganisztánban megsérült katona halálát

Súlyos agysérülések okozták az Afganisztánban megsebesült, kedd reggel elhunyt magyar katona, Kolozsvári György halálát - mondta Grósz Andor, a budapesti Honvéd Kórház megbízott főigazgatója Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, az Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepsége után a tatai laktanyában.

A megbízott főigazgató kiemelte: a zászlós mintegy tíz napon át kiemelt ellátást kapott, 24 órás orvosi és ápolási felügyelet alatt állt, a legkorszerűbb eljárásokkal próbálták őt gyógyítani.

Kolozsvári Györgyöt szeptember hetedikei hatállyal posztumusz hadnaggyá léptette elő és hősi halottá nyilvánította a honvédelmi miniszter, a parancsot a visszafogadó ünnepségen hirdették ki.

Hende Csaba a sajtótájékoztatón elmondta: Kolozsvári György halálával egy négyéves és egy hétéves kislány maradt apa nélkül. Számukra a jogszabályok szerinti támogatáson túl a miniszteri keretből is segítséget nyújt, továbbá megkérte az alakulat parancsnokát, hogy minden hónapban vegye fel a kapcsolatot az elhunyt katona családjával és támogassa őket minden lehetséges módon.

A honvédelmi miniszter a visszafogadó ünnepségen Sebesülésért Érdemrenddel tüntette ki Dani Fruzsina Luca orvos főhadnagyot és Szollár Norbert főtörzsőrmestert. Hazáért kitüntető címet vehetett át Dani Fruzsina Luca orvos főhadnagy, Dolenszky Zoltán főtörzsőrmester és Kovácsné Kittik Éva szerződéses őrmester.

Augusztus 23-án az afganisztáni Baglán tartományban támadás érte a magyar katonai konvojt. Pappné Ábrahám Judit - akit azóta posztumusz hadnaggyá nyilvánítottak - a helyszínen meghalt, hárman pedig megsérültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×