eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Szerdától sok minden megváltozott

Szerdától senki sem kereshet havi kétmillió forintnál többet a közszférában, helyreáll az önkormányzatok működésének törvényességi felügyelete, rendszeres iskolába járáshoz kötik a családi pótlék folyósítását, valamint megkezdi működését a Terrorelhárítási Központ - ismertette Nagy Anna kormányszóvivő a szeptember elsején életbe lépett legfontosabb jogszabály-változásokat.

A közszolgálati bérplafon bevezetéséről Nagy Anna a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: azt nemcsak az ország pénzügyi stabilitása indokolta, hanem a társadalmi igazságérzet is. A döntés értelmében egyetlen állami vezető sem kereshet havi kétmillió forintnál többet.

Szeptember elsejétől helyreállt az önkormányzatok törvényességi felügyelete; húsz új vezetővel megkezdték munkájukat a megyei közigazgatási hivatalok - emlékeztetett a kormányszóvivő, hozzátéve: ez a közigazgatás átalakításának első nagy lépése.

Ugyancsak szerdától működik a Belügyminisztérium Terrorelhárítási Központja, a szervezet délután tartja alakuló állománygyűlését Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.

A tanévkezdéshez kapcsolódó változásokról szólva Nagy Anna elmondta: szeptembertől a gyermek rendszeres iskolába járásához kötik a családi pótlék folyósítását, az általános iskola alsó tagozatában pedig újból bevezetik az osztályozást, s ha a tantestület úgy dönt, évismétlésre is lehetőség lesz.

Szerdától a vállalkozások ötvenmillió forintos határig beruházási hitelt is igénybe vehetnek a Széchenyi-kártyához kapcsolódóan, ez Nagy Anna megfogalmazása szerint a kis- és középvállalkozások túlélését segíti.

A kormányszóvivő arra is kitért, hogy augusztus végéig, azaz keddig élt a 1749-es Nemzeti Segélyvonal. A mintegy 146 ezer hívásból összegyűlt több mint 29 millió forintot egyenlő arányban osztják szét öt, az árvízkárosultakat segítő karitatív szervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt között - mondta Nagy Anna.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×