eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Fóris: Az IMF-re azért lehet szükség, hogy ne kelljen igénybe venni

Jogilag nincs szükség a Nemzetközi Valutaalapra ahhoz, hogy Magyarország uniós hitelt vegyen fel, nem kötelező az IMF-el szerződni, a pénzpiacok viszont érzékenyek erre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Bruxinfo Európai Elemző Központ vezetője. Fóris György szerint akkor válik egy állam igazán az EU tagjává, ha már betöltötte a soros elnöki tisztséget. Hozzátette: a magyar lesz az első igazi lisszaboni elnökség.

Formailag és jogilag ahhoz, hogy Magyarország uniós pénzt vegyen igénybe, nincs szükség a Nemzetközi Valutaalap részvételére - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Bruxinfo Európai Elemző Központ vezetője. Fóris György szerint ugyanakkor problémát okozhat, hogy a piac beárazza a kockázatot, ha a rászoruló ország eleve kizárja a partnerek közül az IMF-et, és bekalkulálják az esetleges dominóeffektust.

A Valutaalapot biztonsági pillérnek, pszichológiailag támogató elemnek lehet tekinteni - közölte a szakértő. Fóris György hangsúlyozta: az IMF részvételére azért lehet szükség, hogy ne kelljen igénybe venni, mert ha jelen, kialakulhat olyan helyzet, amikor mégis szükség van rá.

Más a súlya a soros uniós elnökségnek, ha még nem töltötte be azt egy állam, és egy új tagország számára ez életbevágóan fontos - mondta az Európai Elemző Központ vezetője, aki szerint egy ország akkor válik igazán uniós taggá, ha már betöltötte ezt a posztot. Fóris György úgy vélekedett, hogy jelentőségénél, népességénél fogva az addig periférián lévő kis országok is döntéselőkésztő pozícióba kerülnek hat hónapra, ekkor veszi észre mindenki komolyan.

Saját ügyeket nem illik és nem kifizetődő exponálni a soros elnökség ideje alatt, főleg a többiek érdekével szembemenve - hívta fel a figyelmet a szakértő. Hozzátette: ha ezt a félévet az ország mindenki számára jól teljesíti, akkor az elismertsége nő, és utána jó eséllyel veheti elő a nemzeti kártyákat

A magyar lesz az első igazi lisszaboni elnökség, az intézményi módosulások kezdenek beállni - emelte ki Fóris György.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×