eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Schmitt Pál: Új lelkület járja át a közösségeket

Hiszek benne, hogy Magyarországon ma új lelkület járja át a közösségeket; bizakodóbb, reménykedőbb - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök kedden Sümegen, a városi tanévnyitó ünnepségen mintegy ezer diák és felnőtt jelenlétében.

Ez előbb-utóbb magával hozza a megbecsülést, visszaállítja jogaiba az örök értékeket, a rendet, és a tisztességet az élet minden területén - hangsúlyozta Schmitt Pál.

"Igen, az oktatás területén is" - tette hozzá a köztársasági elnök, hangsúlyozva, hogy "kiművelt emberfők kellenek, hittel teli új magyar generációk".

A köztársasági elnök szerint az elmúlt években ugyanis az iskolák, a pedagógusok gyakran érezhették úgy, hogy "kísérleteznek velük". Mint mondta: jöttek az újabbnál újabb ötletek, a "lefelé igazodás", a lazítás, amit úgy hívtak, hogy oktatási reform. Közben pedig alig esett szó a lényegről: a tudásról, a műveltségről, az erkölcsről, a követelményekről, magáról a nevelésről - mondta Schmitt Pál. Hozzátette: hálásak lehetünk azoknak a pedagógusoknak, akik "az osztálytermek ajtaját belülről becsukva képesek voltak kívül hagyni ezt a zűrzavart".

A tanítók, tanárok odabent "a minden nehézségen át vállalt hivatásuknak élve tanítottak", legjobb tudásuk, tehetségük szerint - mondta az államfő, megjegyezve: "köszönet érte".

Schmitt Pál a tanulás mellett a sportolás fontosságára hívta fel a figyelmet, idézve az olimpiai mondást: "gyorsabban, magasabbra, erősebben". Fontos, hogy ne csak szellemi tudásban, hanem fizikumban is erősek legyünk, mert ahogy mondani szokták:" ép testben, ép lélek" - hangsúlyozta az egykori olimpiai bajnok államfő.

Annyit érsz, amennyit tudsz, s csak akarattal, szorgalommal, tanulással lehet célt érni - figyelmeztette a jelenlévő fiatalokat a köztársasági elnök, hangsúlyozva: sose legyenek elégedettek, mindig le kell tudni ugyanis győzni önmagunkat, azaz "minden nap tanuljak és tudjak többet".

Rédei Zsolt (Fidesz-KDNP), Sümeg polgármestere az ünnepségen hangsúlyozta, hogy tavaly volt 100 éves a Ramasetter Vince Általános Iskola, amelyet most sikerült felújítaniuk, illetve új tornateremet és sportudvart is létesítettek. A város Kisfaludy Sándor Gimnáziumáról szólva pedig a polgármester azt hangsúlyozta, hogy a pedagógusok és a diákság részéről "olyan hatalmas és értékes kisugárzó szellemi tőke összpontosul ott, amely mindenkor kötelezi Sümeg vezetését, hogy a nehézségek ellenére is garantáltan biztosítsa a gimnázium fennmaradását".

Schmitt Pál a Lovagi Arénában rendezett évnyitó ünnepséget követően felavatta a 300 millió forintos költséggel felújított Ramasetter Vince Általános iskola épületét, új tornatermét és sportudvarát. A beruházási költségből 226 millió forint az uniós és állami támogatás, 74 milliót pedig az önkormányzat tett hozzá.

A tornatermet a helybeli lakos, 72 éves Tatár Mihállyal együtt avatta fel, a létesítményt ugyanis a volt röplabdás olimpikonról és világbajnokról nevezték el.

Schmitt Pál az iskolában beszélgetett a diákokkal, illetőleg az igazgató tájékoztatást adott az államfőnek a tanintézetben folyó munkáról. A köztársasági elnök ajándékként labdákat adott át az iskolának.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×