INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Mennyibe kerül a tanévkezdés?

Infostart / InfoRádió
Idén is több tízezer forintba kerül a tanévkezdés - a tanszerekért kevesebbet, a tankönyvekért azonban többet kell fizetni, mint tavaly. A legnehezebb helyzetben az elsős középiskolások szülei vannak, akik általában 20-22 ezer forintot fizetnek a tankönyvcsomagért.

A tankönyvek ára átlagosan négy-öt százalékkal nőtt: a legolcsóbb kiadványok az általános iskola alsó tagozatán használt feladatgyűjtemények, amelyek közül némelyik mindössze 100-150 forintba kerül, míg a legdrágábbak az atlaszok és a nyelvkönyvek, amelyekért három-négyezer forintot kell fizetni.

A legtöbb iskolában az alsó tagozatos diákok tankönyvcsomagjának ára hat-nyolcezer forint között mozog, míg a hetedik és nyolcadik évfolyamon akár 13 ezer forintba is kerülhetnek a kiadványok. A legrosszabb helyzetben a középiskolát idén kezdő tanulók szülei vannak, akiknek sok esetben 20-22 ezer forintot kell fizetniük a könyvekért.

Tanszerekre 15 ezer és 30 ezer forint közötti összeget költ a legtöbb magyar család az Árukereső.hu friss felmérése szerint, minden tizedik család azonban több mint 50 ezer forintot hagy ott a papír-írószer üzletekben - diákonként.

A füzetek, borítók és egyéb papírtermékek ára a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján öt százalékkal csökkent, az InfoRádió körképe szerint idén is azok járnak anyagilag a legjobban, akik a legegyszerűbb tanszereket veszik meg gyermekük számára. Míg egy A/5-ös sima füzetért huszonöt-harmincöt forintot kell fizetni, addig egy fényes borítójú, rajzfilmmintás füzet legalább százhúsz-százharminc forintba kerül.

A grafitceruzák ára száz és 200 forint, a színesceruza-készletek ára pedig ötszáz és kétezer forint között mozog. A rajzórákra szükséges tempera, zsírkréta és ecsetek, valamint a testnevelés-felszerelés, az iskolatáska és a tolltartó további tíz-tizenkétezer forintos kiadást jelent.

A legtöbb iskolában a szeptemberi, első szülői értekezleten állapodnak meg az osztálypénz és az egyéb hozzájárulások mértékéről is - az osztálypénz havonta általában ötszáz és kétezer forint között mozog, ennek a befizetésére azonban egyetlenegy szülő sem kötelezhető. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa az InfoRádiónak korábban elmondta, az oktatási intézmények semmilyen szankcióval nem sújthatják azokat a diákokat, akik nem adják be az osztálypénzt.


A címlapról ajánljuk