eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Akik már hivatalos jelöltek az önkormányzati választáson - itt a lista!

Péntek délután négy óráig van idejük az önkormányzati választáson indulóknak az ajánlószelvények összegyűjtésére. A Fidesz és a KDNP polgármester-jelöltjei valószínűleg a szükségesnél jóval több kopogtatócédulát szednek össze, de közülük még csak kevesen adták le a szelvényeket. A legtöbb, már nyilvántartásba vett polgármester-jelölt szocialista. A Jobbik és az LMP láthatóan nagy bajban van. Összeállításunk a valasztas.hu hivatalos jegyzéke alapján készült.

Az október harmadiki voksoláson a valasztas.hu hétfő déli adatai szerint 10.530 jelölt indul; 9.112-en önkormányzati képviselők, 1.418-an pedig polgármesterek szeretnének lenni. Összesen 230 jelölőszervezet - párt vagy egyesület - áll mögöttük, a többség, 7.682 jelölt azonban független - legalábbis papíron mindenképpen.

Budapesten a főpolgármesteri posztra vágyók közül egyelőre csak Horváth Csaba nevezhető hivatalosan is jelöltnek. Az MSZP-s politikus augusztus 29-én került be a nyilvántartásba.

Nincs még regisztrált polgármester-jelölt a főváros II., III., V. XIII. és XVI. kerületében. Az első kerületben a fideszes Nagy Gábor Tamás került be a nyilvántartásba. A negyedik kerületben szintén egy kormánypárti, az Újpestért Egyesület által is támogatott Winternitz Zsolt adta le már az ajánlószelvényeit, de az ő jelöltsége egyelőre még döntésre vár. Terézvárosban, a Fidesz színeiben Hassay Zsófia indul a választáson, MSZP-s kihívója Verók István.

A hetedik kerületben először a Szövetség Erzsébetvárosért Mozgalom jelöltjét, Kecskés Gusztávot vették nyilvántartásba. Rajta kívül eddig csak az MSZP-s Kispál Tibor adta le a szükséges mennyiségű ajánlószelvényt. Józsefvárosban egyelőre csak a szocialista Komássy Ákos neve szerepel az adatbázisban, Ferencvárosban azonban Bácskai János révén a Fidesz, Pál Tibor által pedig az MSZP is képviselteti magát.

A X., a XI., a XIV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XXI. kerületben hivatalosan egyelőre csak MSZP-s jelöltek vannak: Élő Norbert, Molnár Gyula, Pelyva György, Hrutka Zsolt, Ternyák András, Gajda Péter és Szenteczky János. Hegyvidéken viszont csak egy fideszes polgármester-jelölt - Pokorni Zoltán - szerepel a nyilvántartásban. A XV. kerületben a Rászorulókat Támogatók Egyesületének jelöltje, Hajdu László került be az adatbázisba.

A XX. kerület két polgármester-jelöltje a fideszes Földesi Gyula és az MSZP-s Szabados Ákos, a XXII.-é pedig a kormánypárti Szabolcs Attila, és a szocialista Dankóné Hegedűs Jolán. A XXIII. kerületi önkormányzat vezetéséért egy soroksári civil szervezet által támogatott politikus, Geiger Ferenc száll harcba.

A megyeszékhelyek többségében nincs még hivatalos polgármesterjelölt: adós ezzel még Eger, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét, Tatabánya, Győr, Veszprém, Szekszárd, Pécs és Kaposvár is.

Salgótarjánban eddig csak a Fidesz és a KDNP jelöltjét, Székyné Sztrémi Melindát vette nyilvántartásba a választási bizottság. Miskolcon Szegedi Márton, a Jobbik Magyarországért Mozgalom polgármester-jelöltje szerepel az adatbázisban.

Szolnokon az MSZP-s Iváncsik Imre adta le az ajánlószelvényeit, Szombathelyen pedig a szintén szocialista Ipkovich György jelöltségéről született már határozat. Székesfehérváron az MSZP-s Márton Zoltán, Zalaegerszegen pedig a szocialista Major Gábor neve található meg a polgármester-jelöltek jegyzékében.

A nagyobb városok jelenleg is hivatalban lévő Fidesz-KDNP-s polgármestereinek mintegy kétharmada azonban újraindul posztjáért. Így Budapesten a már említett Nagy Gábor Tamáson és Pokorni Zoltánon kívül Láng Zsolt, Bús Balázs, Rogán Antal, Kocsis Máté, Kovács Péter, Riz Levente és Szabolcs Attila is megméretteti magát.

Az ajánlószelvények leadásának határideje szeptember 3., 16 óra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×