INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Eltemették a hősi halált halt magyar katonát - a nap legfontosabb hírei

Infostart / InfoRádió
Katonai tiszteletadással, református gyászszertartás keretében helyezték örök nyugalomra Pappné Ábrahám Juditot, az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alacskán.

A temetésen jelen volt Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint a tárca és a honvédség több vezetője. Sándor Zsolt ezredes, a tatai alakulat parancsnoka búcsúbeszédében azt mondta: Pappné Ábrahám Judit életével tett tanúbizonyságot hősiességéről és rátermettségéről. A magyar alakulatot egy héttel ezelőtt támadták meg Afganisztánban, miközben konvojuk Mazari Sarifba tartott. Pappné Ábrahám Judit a helyszínen életét vesztette, három társa megsebesült.

Orbán: A gazdasági növekedés a cél

A miniszterelnök szerint a kormány célja nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés, a nemzeti össztermék és a foglalkoztatottság bővítése. Orbán Viktor Budapesten, a külképviselet-vezetői értekezleten hangsúlyozta: olyan új világrend alakul, amelyben bizonyos képességek felértékelődnek, ezért mindenekelőtt gyorsaságot, reagáló-képességet és intelligenciát vár a diplomatáktól. Úgy vélte: a következő időszakban a Nyugat gazdasági súlya egyre csekélyebb lesz, Magyarországnak azonban arra kell törekednie, hogy ebben a környezetben is növelje gazdasági szerepét. A kormányfő arról is beszélt, hogy az eddiginél bátrabb, kezdeményezőbb jellegű külpolitikát vár. Orbán Viktor szerint ennek a szemléletnek kell érvényesülnie a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon is. Hangsúlyozta: Magyarországnak érdeke volt az IMF-fel kötött megállapodás, de az kölcsönszerződés volt, nem pedig gazdaságpolitikai együttműködés.

Módosítana az MSZP

Összesen 35 módosító javaslatot nyújt be az MSZP a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslathoz - közölte a szocialista Mandur László. A politikus elmondta: pártja még az indítványok esetleges elfogadása mellett sem tartja jónak a törvénytervezetet, mert megítélésük szerint az felszínes, így a teljes előterjesztést vissza kellene vonni. Hozzátette: ha a jogszabályt elfogadja az Országgyűlés, a szocialista párt az Alkotmánybírósághoz fordul. Lendvai Ildikó volt pártelnök - aki Mandur Lászlóval közösen jegyzi a módosító javaslatokat - azt emelte ki, hogy a törvényjavaslat csorbítja a közönség jogát a tájékozódáshoz.

Századvég: tartós a Fidesz fölénye

Továbbra is tartósnak látszik a Fidesz-KDNP kimagasló társadalmi támogatottsága - olvasható a Századvég legújabb kutatásában. Augusztusban a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága nem változott a júliushoz képest, továbbra is 64 százalék, eközben az MSZP egy százalékponttal, 17 százalékra tudta növelni bázisát, a Jobbik kettő, az LMP pedig egy százalékpontot veszített támogatottságából, ami így nyolc, illetve hét százalék. A választók szerint egyértelműen a Fidesz az a párt, amelyik képes megoldani az ország problémáit, miközben az ellenzéki pártok teljesítményét és problémamegoldó képességét általában alacsony színvonalúnak gondolják.

Megint emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó négy forinttal emeli a 95-ös benzin, és három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - értesült a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a társaság egy hete ugyanilyen mértékben mérsékelte árait. A mostani drágulással a benzin átlagára 336 forintra, míg a gázolajé 324 forintra nő.

Zsarolással is vádolják Hagyót

Újabb bűncselekménnyel, zsarolással gyanúsította meg Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest a Központi Nyomozó Főügyészség. Fazekas Géza, a szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: a gyanúsítás szerint Hagyó Miklós 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot. Balogh Zsolt - a fenyegetések hatására - a pénzt tavalyelőtt és tavaly is átadta. A nyomozás hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indult, a volt főpolgármester-helyettes, aki május közepe óta van előzetes letartóztatásban, mai kihallgatásán panasszal élt a gyanúsítás ellen, és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Nyolc halálos áldozat Pozsonyban

Pozsonyban nyolcra emelkedett a délelőtti lövöldözés halálos áldozatainak száma, miután újabb holttestet találtak az egyik közeli lakás erkélyén. Az 52 éves asszonyt feltehetően véletlenül találta el a lövedék. Pozsony dévényújfalui városrészében egy 50 év körüli férfi lövöldözött géppisztollyal egy panellakásban. Öt embert megölt, majd a ház előtt egy hatodikat is, ezután, amikor a rendőrök körülvették, öngyilkos lett. A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen.

A címlapról ajánljuk