INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Három borvidéken már tart a szüret

Infostart / InfoRádió
Villányban, Etyeken és a balatonboglári borvidéken is megkezdődött a szüret - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba hozzátette: a szokásos 3,5 millió helyett idén legfeljebb 3 millió hektoliter bor készülhet.

A szőlő érettsége határozza meg, mikor kezdődhet a szüret. Mivel idén esős volt a kora nyár, a szokásosnál később jelentek meg a szüretelők a szőlősorok között, először Villányban, Etyeken és Balatonbogláron - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Először a fehér fajtákat - a csabagyöngyét és az irsait -, illetve a portugiesert szedik le, a későbbi érésű kékszőlők, így a cabernet-k csak szeptember második felében kerülnek a pincékbe - tette hozzá Horváth Csaba.

A legkésőbb általában Tokajban indul a szüret, a történelmi időkben Simon-Juda napján, október 28-án kezdték szedni a szőlőt, manapság azonban szeptember közepe után böngészik először a sorokat - magyarázta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Horváth Csaba arról is beszélt, hogy az átlagos 3,5 millió hektoliter helyett idén, a szeszélyes időjárás miatt csak 3 millió liternyi bor lesz, aminek jellege is eltér a tavalyi évjáratétól: ezúttal inkább a friss, élénk savérzet, valamint a szőlőre jellemző illat- és zamatanyagok lesznek a meghatározók.

Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, milyen beltartalmi értékekkel rendelkezik majd az idei termés: ez csak november közepén, Szent Márton napján derül ki, amikor a gazdák megkóstolják az elkészült italt.

Hanganyag: Szépvölgyi IstvánA címlapról ajánljuk