eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Három borvidéken már tart a szüret

Villányban, Etyeken és a balatonboglári borvidéken is megkezdődött a szüret - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba hozzátette: a szokásos 3,5 millió helyett idén legfeljebb 3 millió hektoliter bor készülhet.

A szőlő érettsége határozza meg, mikor kezdődhet a szüret. Mivel idén esős volt a kora nyár, a szokásosnál később jelentek meg a szüretelők a szőlősorok között, először Villányban, Etyeken és Balatonbogláron - mondta az InfoRádiónak a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Először a fehér fajtákat - a csabagyöngyét és az irsait -, illetve a portugiesert szedik le, a későbbi érésű kékszőlők, így a cabernet-k csak szeptember második felében kerülnek a pincékbe - tette hozzá Horváth Csaba.

A legkésőbb általában Tokajban indul a szüret, a történelmi időkben Simon-Juda napján, október 28-án kezdték szedni a szőlőt, manapság azonban szeptember közepe után böngészik először a sorokat - magyarázta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Horváth Csaba arról is beszélt, hogy az átlagos 3,5 millió hektoliter helyett idén, a szeszélyes időjárás miatt csak 3 millió liternyi bor lesz, aminek jellege is eltér a tavalyi évjáratétól: ezúttal inkább a friss, élénk savérzet, valamint a szőlőre jellemző illat- és zamatanyagok lesznek a meghatározók.

Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, milyen beltartalmi értékekkel rendelkezik majd az idei termés: ez csak november közepén, Szent Márton napján derül ki, amikor a gazdák megkóstolják az elkészült italt.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×