eur:
393.15
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Elment a kedvük cégalapítástól a magyaroknak

Huszonkét százalékkal több a felszámolás alatt álló cég a Közép-Magyarország régióban az első félévben, mint 2009 azonos időszakában - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A cég felmérése szerint némileg a cégalapítási kedv is visszaesett, miközben az erőteljes válság hatására a Budapestet is magában foglaló hasonló mértékben nőtt a végelszámolás alatt álló vállalkozások száma is.

A Opten adatai szerint az idén az első félévben 3.885 vállalkozást kezdtek el felszámolni, míg tavaly ilyenkor csak 3.032-t. Június önmagában is csúcsot hozott, hiszen ebben a hónapban 756 céget vontak felszámolási eljárás alá, amit egyetlen hónap sem közelített meg az elmúlt másfél évben: az előző év júniusához képest például 49,4 százalék a különbség a cég szerint.

Ez azonban nem a legnagyobb eltérés az Opten adatai szerint az előző év hónapjaival összehasonlítva: az idén februárban például a tavalyi év második hónapjánál 73 százalékkal több, 582 felszámolási eljárás indult meg.

A felszámolásokhoz hasonlóan az idén a január-júniusi időszakban a tulajdonos saját döntésén alapuló vállalkozás-megszüntetés, a végelszámolás is több sokkal több volt, mint az előző év első felében. A 2009 első félévi 3.567 végelszámolásnál 21,4 százalékkal több az idei első hat hónapban újonnan indított 4.535 eljárás. Az idei rekordhónap április, amikor 927 vállalkozás végelszámolása indult el, ami 48 százalékkal több mint 2009 áprilisában.

Az első félévben négy százalékkal kevesebb új cég alakult Közép-Magyarországon, mint 2009 azonos időszakában. Ez idén eddig 11.966 új vállalkozást jött létre. A vállalkozó kedv csökkenését mutatja az is, hogy a megszűnő, valamint a törölt cégek együttes száma 13.680, ami 14 százalékkal meghaladja az újonnan alakulókét.

A frissen vállalkozók kedvenc hónapja április volt, csaknem ugyanannyi, 2.280 cég indult útjára, mint 2009 negyedik havában.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×