INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Hasonló járműben már túléltek egy merényletet a magyar katonák Afganisztánban

Infostart / InfoRádió
Fokozni kell az Afganisztánban szolgáló magyar katonák biztonságát - mondta az InfoRádiónak adott interjújában a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke.

Benkő Tibor az InfoRádiónak elmondta: az Afganisztánban szolgáló magyar katona halálakor olyan időjárási viszonyok voltak, hogy a konvojnak, amely előtt négy felderítő páncélozott autó is haladt, nem lehetett légi kíséretet biztosítani.

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke hozzátette: a felderítés soha nem lehet száz százalékos. A felderítő dolga, hogy minél több információt szerezzen. A konvojnál mindent megtettek annak érdekében, hogy a felderítési információk biztosítsák a menetet - mondta.

Benkő Tibor beszélt arról is, hogy magyar katonák már túléltek egy merényletet a Toyota típusú járműben, olyanban, amelyben a most szerencsétlenül járt katonák is közlekedtek. Akkor jól vizsgázott a kocsi, hiszen hiába robbantotta fel magát egy merénylő, a magyarok sértetlenül szálltak ki belőle.

A hétfői esetnél azonban páncéltörő rakétával támadtak a magyarokra, amely ellen a jármű nem volt képes megvédeni a katonákat - hangsúlyozta a vezérkari főnök, aki azt is hozzátette, hogy tovább kell fokozni a katonák biztonságát, mert van, ahol nem páncélozott konténerekben laknak, és több gépjárműre is szükségük van.

Hanganyag: Szépvölgyi IstvánA címlapról ajánljuk