INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Antiterrorista csúcs lesz Budapesten - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Szeptember 1-jén Budapestre érkeznek a NATO és az EU legfőbb antiterrorista vezetői. Választási ajánlószelvényt kézbesített a posta egy francia állampolgárnak a korábbi debreceni lakcímére. Vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak a tiszalöki börtönben. Válogatás a reggeli lapok cikkeiből.

Az Index.hu arról ír, hogy szeptember 1-jén Budapestre érkeznek a NATO és az EU legfőbb antiterrorista vezetői, hogy részt vegyenek az új magyar terrorelhárító központ megnyitóján. A miniszterelnököt és a köztársasági elnököt védő szolgálat hat-nyolcszáz fős stábja magába olvasztja az NBH és a rendőrség terrorellenes csoportjait is. Az internetes portál információi szerint Pintér Sándor belügyminiszter nemet mondott arra, hogy az új szervezet kormányrendeletben kijelölt feladatköréhez nyomozati jogot kapjon, ezért ezután is együtt kell működnie a rendőrséggel.

A Népszabadság arról ír, hogy választási ajánlószelvényt kézbesített a posta egy francia állampolgárnak a volt debreceni lakcímére, holott a lille-i fiatalember már több mint egy éve nem él Magyarországon. A férfi 2008 júniusától 2009 júniusáig dolgozott a cívisvárosban, ekkor jelentkezett be ideiglenesen egy lakásba, de amikor végleg eltávozott, nem jelentkezett ki. A BÁH-ban a Népszabadság érdeklődésére megerősítették: valóban a francia férfi hibázott, amikor nem adta le regisztrációs igazolását. A cikk szerint az eset azért érdekes, mert ha a szóban forgó kopogtatócédulát valaki kitöltve leadja egy jelöltnek, akkor ez visszaélésekre adhat alkalmat.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak a tiszalöki börtönben. Ismeretlen bejelentő arra hívta fel az ügyészek figyelmét, hogy a börtön egyik hivatásos állományú tagja anyagi juttatásért cserébe megszegte kötelességét. A napilap úgy tudja, hogy a börtönt üzemeltető fővállalkozó és az élelmezésért felelős alvállalkozó közötti vita iránt is érdeklődik a hatóság.

A Világgazdaság arról ír, hogy az Állami Számvevőszék pénzügyi, gazdasági természetű javaslatai egyre jobban hasznosulnak az önkormányzatok tevékenységében, de az állapot még mindig messze van az ideálistól. Tavaly leginkább a megyékben, majd Budapesten, illetve a fővárosi kerületekben, valamint a megyei jogú városokban fogadták meg az ÁSZ intelmeit, őket követték a városok, s a községek zárták a sort. Sokan úgy vélik, hogy a periferiális területek véleményezése helyett vagy mellett inkább olyan jogosultságot kellene kapniuk a számvevőknek, hogy érdemi módon legyenek képesek befolyásolni az önkormányzatok pénzügyi, gazdasági működését.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy kevesebb és rosszabb lehet az idei bor. A terméskiesés a 30 százalékot is meghaladhatja, és jelentős eltérések lehetnek az egyes borvidékek között mind a minőség, mind a termés mennyisége terén. Idén várhatóan nem a túlérett, töppedt szemekből készült, magasabb cukortartalmú borok lesznek a jellemzőek, sokkal inkább a borászok szakértelmét és technikai felkészültségét is próbára tevő, karakteresebb, üdébb és savban gazdagabb nedűk kerülhetnek majd a pincékbe. A napilap úgy tudja: a beszerzés is gondot okozhat a pincészeteknek. Csehország egyik legfontosabb borvidékén például máris jelentős a hiány a murciból.

A pénzcentrum.hu arról ír, hogy a magyarok többsége 15.000 és 30.000 forint közötti összeget költ el iskolakezdés előtt a boltokban, leginkább a hipermarketekben. Az internetes portál tippeket ad a spórolós iskolakezdéshez, illetve az azt megelőző hatékony vásárláshoz. Egy javaslat a sok közül: Ne vegyenek előre becsomagolt füzetet vagy írószert, mert sok helyen felesleges dolgokat is beleraknak az egységcsomagba. További részletek a pénzcentrum.hu-n.
A címlapról ajánljuk