eur:
391.28
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Zászlófelvonás, ezúttal kordonok nélkül - megkezdődtek az ünnepségek

A Himnusz hangjaira a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával, a közjogi méltóságok jelenlétében kezdődött meg pénteken Budapesten, a Kossuth Lajos téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség. Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben a téren nincsenek kordonok felállítva, a nézőket virágládák választják el a téren folyó eseményektől.

A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is.
Rendhagyó módon - idén először - Szvorák Katalin énekelte a Himnuszt, amelyet korábban katonazenekar játszott.

Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben a téren nincsenek kordonok felállítva, a nézőket virágládák választják el a téren folyó eseményektől.

A Magyar Honvédség központi zenekara, a folyami flottilla, valamint a légierő katonazenekarai ezután az Oktogontól vonultak a Hősök terére, ahol késő délelőtt 69 ifjú katonatiszt tett ünnepélyes esküt.

A menet elején motoros rendőrök vonultak a forgalom elől teljesen elzárt Andrássy úton, és a zenekarok felvonulását a huszárok zárták.

Az Andrássy út két oldalán ezrek figyelték a zenekarok látványos zenei kísérettel történt felvonulását és hosszasan tapsolták őket. Amikor a Magyar Honvédség alakulatainak zenekarai bevonultak a Hősök terére, már több ezer ember gyűlt össze és várták az ünnepélyes eskütétel kezdetét.

A Hősök terén a Magyar Honvédség néhány járműve is felsorakozott, a tömegnek ingyenesen a honvédség által gyártott zacskós vizet osztogatnak. Nagyon sok kisgyermekes család látogatott ki, a környéket a rendőrség a Dózsa György utat a forgalom elől lezárta.

Az avatáson hatvankilenc végzett hallgató tette le a katonai esküt, amelynek aláírt példányát az eskü szövegét előmondó Kis Balázs hadnagy, kiváló eredménnyel végzett hallgató át is adott Schmidt Pál köztársasági elnöknek.

Az eskü elmondása után a végzett tisztek kardrántással és a "hazáért mindhalálig!" felkiáltással fejezték be a ceremóniát, majd három kiváló eredménnyel végzett hallgató megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékkövét.

Az ifjú tiszteket a Magyar Honvédség harci helikopterei, csapatszállító és vadászrepülőgépei a Hősök tere feletti kötelékrepüléssel köszöntötték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×