INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hatalmas az adóssága a fekvőbeteg-ellátást végző intézményeknek

InfoRádió / MTI
Negyven milliárd forint körül van a fekvőbeteg-ellátást végző intézmények lejárt adóssága a jelentésekben szereplő kórházak összesített adatai szerint - közölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

A egészségügyi szakember az öt nagy szakmai szervezet képviselőjével folytatott egyeztetés után elmondta, az "adósságkövetés" folyamatos lesz, s negyedévente felmérik az intézmények helyzetét.

Az intézmények konkrét konszolidációjáról egyelőre nincs szó, annak együtt kell járnia strukturális átalakítással.

A stratégiai fontosságú intézmények eladósodottsága növekedett és folyamatosan növekszik - tette hozzá Szócska Miklós, egyben elsorolta azokat az okokat, amelyek a több milliárd forintos adóssághoz vezettek a különböző intézményeknél, és amely okokban a szakmai szervezetek képviselői is egyetértettek.

A legfontosabbként az ágazatból történt nagymértékű forráskivonást említette az államtitkár, de lehet beszélni a finanszírozás aránytalanságáról, a rendszer szabályozatlanságáról, strukturális problémákról vagy a menedzsment hibáiról - sorolta.

Szócska Miklós szerint a pénzügyi adósságrendezés egyelőre nem került szóba, most csak az intézményektől beérkezett adatokat vitatták meg a szakmai szervezetekkel, és az adósság mértékét hozták nyilvánosságra.

A tájékoztatásból kiderült: egyetértés van a tárca és a szakma között abban, hogy a konszolidáció nem jelenthet csak "pénzügyi mentőcsomagot"; rendszerszerű átalakításnak kell kezelnie az adósságállomány kialakulásához vezető említett problémákat is.

"Nem szabad, hogy ez egyszerű adósságkezelés legyen. Egy esetleges konszolidációnak a struktúrát dinamizálnia kell, stratégiai rendszerbeavatkozás mentén kell megtörténnie" - fogalmazott Szócska Miklós.

Csiba Gábor kórházigazgató, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke is azon a véleményen volt, hogy nem lehet "csak úgy pénzt adni", annak mindenképpen együtt kell járnia átalakítással, amely megakadályozza a további vagy újabb eladósodást.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség jelölt elnöke azt mondta, a konszolidációnak nem adósságalapúnak, hanem bizonyos tekintetben teljesítményt és egyéb elemeket figyelembe vevőnek kell lennie. A jelölt elnök azt is hozzátette, hogy forrásra feltétlenül szükség van.

Az adósságról 176 kórház jelentett, közülük 41-nek nincs lejárt határidejű tartozása.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tervei között szerepel, hogy a szakrendelők pénzügyi helyzetét is felméri, elemzi.

Hanganyag: Farkas Dávid
A címlapról ajánljuk