eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Borsodban terjed, de bárkit megfertőzhet a szegények betegsége

Nyolcvan százalékkal több a tbc-s beteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mint tavaly ilyenkor, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is megnőtt a megbetegedések száma. Budapesten a tuberkulózis elsősorban a hajléktalanok között terjed, de az egészséges, jó higiénés körülmények között élők is elkaphatják - mondta az InfoRádiónak Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetője.

Bár országosan folyamatos a csökkenés, akadnak olyan területek, ahol évek óta sok a tbc-s megbetegedés. Ilyen Borsod-Abaúj-Zemplén megye is - mondta az InfoRádiónak a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetője, aki hangsúlyozta: a rizikócsoportba leginkább a szegények és azok tartoznak, akik nincsenek tisztában az egészségtudatos életmóddal.

Somfay Attila hozzátette: Budapest is veszélyeztetett, a sok hajléktalan miatt. A szakértő kiemelte: bár a tuberkulózis a rossz körülmények között élők betegsége, azok is megfertőződhetnek, akik jó körülmények között élnek, hiszen könnyen el lehet kapni a betegséget, főleg akkor, ha az immunrendszerünk legyengült.

A tbc a huszadik század elején halálos betegségnek számított, most azonban már jók a gyógyulási esélyek, mert vannak korszerű készítmények - mondta Somfay Attila, hozzátéve: fontos a felismerés, mert a tuberkulózisnak alattomosak, nem jellegzetesek a tünetei. Tartós köhögés, köpetürítés, hőemelkedés, gyengeség és éjszakai izzadás esetén érdemes orvoshoz fordulni.

Ma már csak azokban a megyékben kötelező a tüdőszűrés, ahol évente 100 ezer lakosra több mint 25 új tbc-s beteg jut. Tavaly országos átlagban százezer lakos közül 15 kapta el a betegséget, ezzel az esetszámmal pedig a közepesen fejlett és kiváló járványügyi helyzetben lévő európai országokhoz csatlakoztunk - emelte ki a tanszékvezető.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×