eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megtudtuk, mennyivel nőhet a kenyér ára

A liszt és a benzin árának növekedése, valamint a forint-euró árfolyam kedvezőtlen változása miatt ősztől drágábbak lesznek a pékáruk - mondta Werli József, az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség főtitkára. Az egyik sütőipari cég vezetője, Lengyel Zoltán szerint 30 százalékos drágulás várható, a fővárosban pedig akár 300 forintnál is többe kerülhet majd egy kilogramm kenyér.

A rossz időjárás okozta terméskiesés miatt a feldolgozóknak a korábbi, kilogrammonkénti 45-46 forint helyett mintegy 90 százalékkal többet kell fizetniük a lisztért. Ez, akárcsak az utóbbi időben bekövetkezett üzemanyag-drágulás jelentősen megnövelheti a sütőipari termékek árát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pékszövetség főtitkára.

Werli József hozzátette: a gyenge forint miatt az import hozzávalók is többe kerülnek, ami elsősorban a péksütemények árában jelentkezik majd. Megjegyezte: költségeik növekedését a vállalkozások kénytelenek lesznek a vásárlókra hárítani, mivel a legtöbb már most is veszteségesen működik.

Az InfoRádió megkérdezte egy sütőipari cég tulajdonosát is, aki szerint ősztől országosan körülbelül 30 százalékkal drágulnak majd a pékáruk. Legalábbis a jelenlegi becslések szerint, hiszen a búza felvásárlási ára továbbra is növekszik, így az sem kizárt, hogy az év végére 40-50 százalékkal többe kerülnek majd ezek a termékek.

Lengyel Zoltán szerint egy kilogramm kenyér ára a fővárosban biztosan eléri, sőt, akár meg is haladhatja a 300 forintot.

A Pilisi Sütő Kft. tulajdonosa megjegyezte: az árak alakulását nagyban befolyásolhatja, hogy a multinacionális áruházláncok mennyit kérnek majd a pékáruért.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×