eur:
390.29
usd:
365.37
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Országleltárt készíttet a kormány - a nap legfontosabb hírei

Egységes, integrált nemzeti vagyonnyilvántartást kíván működtetni az Orbán-kabinet 2012-től. A kormányszóvivő azt mondta: a szerdai ülésen a vagyonleltár elkészítésének munkamenetéről született döntés. Nagy Anna szerint a kormány célja, hogy egységes, pontos és hiteles nyilvántartás jöjjön létre.

Nagy Anna szerint a kormány célja, hogy egységes, pontos és hiteles nyilvántartás jöjjön létre. A kormányszóvivő szólt arról is, hogy két új tárcaközi bizottság megalakulásáról döntött a kabinet. A társadalmi felzárkózási és cigányügyi testület a magyar cigányság felzárkózását kívánja ösztönözni, a nemzetpolitikai bizottság célja pedig, hogy a határon túl élő magyarságot érintő kormányzati döntéseket összehangolja. A kormányszóvivői tájékoztatón szó volt arról is, hogy a 2011. első félévében esedékes magyar uniós elnökség ideje alatt 200-250 eseményt rendeznek Magyarországon, ebből 16 miniszteri tanácsülés lesz.

Schmitt Pál félévente látogat

Félévente részt vesz a kormány ülésein az államfő - ezt maga a köztársasági elnök jelentette be az Országházban. Schmitt Pál elmondta: interaktív kapcsolatot szeretne a hatalmi ágazatokkal, mindenekelőtt a kormánnyal, valamint a parlamenttel és a bíróságokkal. Az államfő, aki Orbán Viktor kormányfő meghívására vett részt a kabinet tanácskozásán, arról is tájékoztatást adott, hogy mind a 13, az Országgyűlés által elfogadott, és hozzá átküldött törvényt aláírta. --- Az MSZP szerint Schmitt Pálnak államfőként független személyként kell képviselnie az országot.

Emberközpontú  médiahatóság 


Magas szakmai színvonalon dolgozó, a terjesztés és a tartalom esetében is egységesen működő, emberközpontú szervezet létrehozását tervezi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. Szalai Annamária - akit tegnap nevezett ki 9 évre a posztra a kormányfő - az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: célja, hogy egyesítsék az előnyöket, megszüntessék a párhuzamosságokat, és az új szabályozás megfeleljen a mai kor kihívásainak.

A szakember kiemelt feladatnak nevezte a közösségek védelmének erősítését, mert - mint mondta - ma az internetet használókat például kevésbé tudják megóvni a káros tartalmaktól. Hangsúlyozta: létrejön egy új intézmény is, a hírközlési és médiajogok biztosa, aki az egyedi panaszokat kezeli majd. Szalai Annamária szerint téveszme, hogy az internetet nem lehet szabályozni. Úgy fogalmazott: a lehetőség megvan arra, hogy a külföldről érkező, a magyar embereknek szóló, de törvénysértő tartalmak terjesztését megakadályozzák.

Nem baj, ha késik a vakcina-tender

Nem okoz fennakadást a lakosság egészségügyi ellátásában az, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a szokásosnál később írja ki a közbeszerzési pályázatot a következő 5 évben szükséges védőoltásokra - közölte az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. Ócsai Lajos az Inforádióban elmondta: egy új vakcina, a pneumococcus elleni szer is bekerül a kötelező védőoltások közé. Korábban a Napi Gazdaság számolt be arról, hogy június helyett csak ősszel írják ki a gyerekek kötelező oltásával összefüggő vakcinatendert, ami aggodalmat keltett az orvosokban és a gyártókban.

KSH: nőttek az árak

Júliusban 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy hónappal korábbihoz képest, és 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők 3,8 százalékos 12 havi drágulással számoltak.

Itt lesznek a Perseidák

Péntekre virradóra lesz a legaktívabb az év legismertebb meteorraja, a Perseidák. A Polaris Csillagvizsgáló közölte: rendkívüli nyitva tartással várja az érdeklődőket csütörtökön 21 órától hajnalig. A Magyar Csillagászati Egyesület tájékoztatása szerint a Perseidákat Kr.u. 36-ban figyelték meg először Kínában.

Magyar arany a Margitszigeten

Cseh László 200 méter vegyes úszásban aratott győzelmével megszerezte első aranyérmét a magyar csapat a budapesti úszó Európa-bajnokságon. Ma 5 számban hirdettek győztest: a magyar mellett német, francia, brit és orosz győzelem született.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×