eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Milyen vitákra számít Kövér László Orbán Viktorral?

Az Országgyűlés új elnöke szerint az első, "szükségképpen zaklatott" időszak után az a jó, ha a törvényhozás menete kicsit "lecsendesedik", és visszazökken a rendes kerékvágásba.

A fideszes Kövér László hétfőn a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában elmondta, mindenképpen egyetért azzal a felvetéssel, amely szerint húsz év elteltével ideje lenne új alkotmányt elfogadnia az Országgyűlésnek, még akkor is, ha szerinte nem attól került kátyúba Magyarország és a magyar demokrácia szekere, mert rossz lett volna az alkotmány. Ez félreértés - mondta.

A jelenleg hatályos alaptörvény jól sikerült alkotás, beváltotta azokat a reményeket, amelyeket az alkotói fűztek hozzá, de kétségtelen, hogy egy húszéves ciklus után, egy "egész korszak" után érdemes leszűrni a tanulságokat - emelte ki, hozzátéve, hogy szerinte a mostani alkotmány bizonyos értelemben egy "technicista" megközelítésű alaptörvény.

"Nincs igazán lelke, nem tükrözi azt az értékrendet, amelyen egy nemzet, egy állam fennáll, illetve működik". Az új alkotmánynak pedig ez lenne a legfontosabb funkciója, vagyis hogy azt az értékrendet is tükrözze, "amin ez a nemzet áll ezer esztendeje" - mondta Kövér László.

Arra a kérdésre, hogy ha elfogadják, kötelező lesz-e az új alkotmány preambulumát a nemzeti együttműködési nyilatkozathoz hasonlóan kifüggeszteni, úgy válaszolt: "minden bizonnyal".

A politikus a Fidesz háromhetesre tervezett önkormányzati választási kampányát a műsorban azzal magyarázta, hogy az embereknek - beleértve a politikusokat is - elegük van az egymást érő kampányokból.

A kormánypártot érintő kérdésre megjegyezte azt is, nyilvánvalóan lesznek viták ezentúl is a Fideszben, személy szerint akár közte és Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök között is, ahogyan voltak eddig is. Hangsúlyozta azonban, erre bármelyik kormánytagnak, elnökségi tagnak, fideszesnek lehetősége van.

Házelnöki munkájával összefüggésben úgy fogalmazott: amikor fent ül a házelnöki pulpituson, és vezeti az ülést, természetesen pártatlan lesz, azonban amint lejön onnan, ismét egyszerű országgyűlési képviselő és a párt egyik vezetője lesz.

Emlékeztetett, az MSZP húszéves hagyományt tört meg azzal, hogy nem szavazta meg őt a házelnöki tisztségre. Ez azonban - mint mondta - nem bántja, sőt inkább bizonyos értelemben örömmel tölti el, mert egyfajta, ugyan negatív, de elismerése annak az MSZP részéről, amit ő képvisel.

A parlament háromhetenkénti ülésezésének lehetőségét firtató felvetésre Kövér László megerősítette, szerinte jó megoldás volt a 2002 előtti gyakorlat, ő azonban - mint mondta - egyedül semmit sem akar bevezetni, visszaállítani, eltörölni.

Az új parlament első törvényhozási időszakát értékelve a házelnök hangsúlyozta: az első, "szükségképpen zaklatott" időszak után az a jó, ha a törvényhozás menete kicsit lecsendesedik, visszazökken a rendes kerékvágásba, és a szükséges egyeztetéseket lesz idő és mód elvégezni, hogy minél kevesebb hiba történjen a törvényhozásban, és minél kevesebb jogos kritika fogalmazódhasson meg.

Közölte, ha igény tartanak rá a képviselők a jövőben is, akkor megmarad a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), és igyekeznek majd úgy kialakítani ennek a fórumnak és a kormány által felélesztett Magyar Állandó Értekezletnek (MÁÉRT) a működését, hogy ne legyenek felesleges párhuzamok.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×