INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A biztosítók folyamatosan fizetik ki az árvízkárosultakat - vagy mégsem?

Infostart / InfoRádió
Csaknem 24 milliárd forintot fizettek ki eddig a magyarországi biztosítók a károsultaknak. Ez a tavaszi árvíz- és viharkárok több mint 80 százaléka - mondta el az InfoRádiónak Gilyén Ágnes, a Magyarországi Biztosítók Szövetségének szóvivője. A maradék 20 százalékot is hamarosan kifizetik.

A biztosítótársaságokhoz a május-júniusi viharok után több mint 228 ezer kárigény érkezett. Ezek értéke 29,63 milliárd forint - tájékoztatott a Magyarországi Biztosítók Szövetségének szóvivője.

Ennek nyolcvan százalékát, nagyjából 24 milliárd forintot a biztosítók már kifizették. A hátralévő 20 százalékot jórészt a nagyobb mértékű károk összege teszi ki. Ilyenkor ugyanis, ha például teljes pusztulásról van szó, a szokásosnál több dokumentumot kell beszerezniük az igénylőknek - mondta a szóvivő.

A Magyar Biztosítók Szövetsége már az első viharkárok idején kiadott egy közleményt, amely arról szólt, hogy a legnagyobb kárigényeket soron kívül kell rendezni - hívta fel a figyelmet Gilyén Ágnes, aki szerint jól haladnak a kifizetések, és a hiányzó húsz százalékot is hamarosan rendezni fogják.

Bizonytalanság Felsőzsolcán

Németh Csaba, a felsőzsolcai önkormányzat szóvivője túlzásnak érzi, hogy a biztosítók az elismert árvíz- és viharkárok 80 százalékát kifizették volna. Mint az InfoRádiónak elmondta, az önkormányzat kárigényének sorsáról még semmilyen információjuk nincs, sőt, a városházán megforduló károsultak legalább nyolcvan százaléka arról panaszkodik, hogy még a káruk mértékéről sem tájékoztatták őket.

Becslésük szerint a település kára 769 millió forint.  Ezt még szintén nem rendezték a biztosítók, amelyekkel az önkormányzatnak nem túl jó a kapcsolata - tette hozzá a szóvivő, aki elmondta azt is, hogy felajánlották a társaságoknak a kihelyezett ügyfélszolgálat lehetőségét, ingyenes internethasználattal és reklámmal a helyi tévében.

A mielőbbi kárrendezés azért is fontos lenne, mert a károsultak a biztosítók igazolása alapján részesülhetnek az Állami Újjáépítési Program támogatásából - jegyezte meg Németh Csaba.

Hanganyag: Sigmond ÁrpádA címlapról ajánljuk