eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

Hiába a kedvezmények, kivárásra játszanak a frankhitelesek - lapszemle

Sorra érkeztek a bankoktól a frankhitelesek terheinek csökkentésére irányuló intézkedésekről szóló közlemények az elmúlt napokban. A legtöbben azonban nem élnek a felkínált lehetőséggel, inkább kivárásra játszanak - írja a pénzcentrum.hu.

A pénzcentrum.hu összeállítása szerint az egyik pénzintézetnél árfolyamkedvezményben részesülhetnek az adósok, máshol a hitel kiváltása esetén nem számítanak fel díjat. Az is látszik ugyanakkor, hogy a frankhitelesek többsége nem akar akár 30-40%-os árfolyamveszteséget realizálni, ezért szinte kivétel nélkül minden bank adósait a kivárás jellemzi.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy 19 megyében, 95 áruházat érintő vizsgálatsorozatba kezdett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelet, mert a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete bejelentése szerint a Tesco áruházaiban a pénztárosoknak nem fizetik ki a törvényben előírt 89.500 forintos szakmai bér-minimumot. A cikk szerint ehelyett a multinacionális vállalat saját bérmátrixa alapján határozza meg a munkakörök után járó fizetéseket. A felügyelet az első negyedévben 1,1 milliárd forint bírságot szabott ki munkaügyi jogsértések miatt.

A Népszabadság arról ír, hogy az MSZP "civil kezdeményezésként" Kaltenbach Jenőt szerette volna főpolgármester-jelöltté emelni az LMP segítségével. A lap úgy tudja: Kaltenbach egyeztetett is a lehetőségről az MSZP felső vezetésével, ahol abban állapodtak meg: további támogatók esetén vállalja a megmérettetést. A jelölt el is látogatott a Lehet Más a Politika frakcióvezetéséhez. Az egykori ombudsman azonban - a lap információi szerint - szinte végig sem tudta mondani az ajánlatát, az LMP ismét hamar egyértelművé tette: van saját jelöltjük. Így viszont eldőlt az is: szocialista színekben Horváth Csaba indul Tarlós István ellenében az októberi választáson.

A Magyar Nemzet írásából kiderül, hogy minden területre kiterjedő felülvizsgálatot rendelt el a Hende Csaba vezette Honvédelmi Minisztérium a tárca és háttérintézményei - köztük a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem -, valamint a Magyar Honvédség működésére vonatkozóan. Ennek keretében folyik a minisztériumi közbeszerzésekkel és az elmúlt időszakban megkötött szerződésekkel kapcsolatos felülvizsgálat is, amely a szabályosságon túl kiterjed azok indokoltságának vizsgálatára is.

Az Index.hu arról ír, hogy egyszemélyi irányítást vezetett be a Magyar Fejlesztési Bank a fennhatósága alá tartozó összes állami tulajdonú társaságnál. Megszűnt száznyolcvan igazgatósági állás, és teljes személycsere volt a felügyelőbizottságokban. A vezetők leváltásával egy időben Pintér Sándor régi cégére bízták az őrzésvédelmet, de az olyan bizalmi állásokból is, mint a takarító, a portaszolgálatos és az informatikai rendszergazda, menniük kellett az előző menedzsmenttel szerződött vállalkozásoknak. A hírportál megjegyzi: a megmaradt alkalmazottaknak nem érdemes beszélniük a történekről, mert egyes cégeknél azonnali kirúgást helyeztek kilátásba a meggondolatlanul nyilatkozgatóknak.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy tovább zsugorodik az OEP gyógyfürdőkasszája, így drasztikusan csökken a kezelt betegek száma. Eközben a fürdők mulasztásos törvénysértést emlegetnek, mivel a kialkudott új tb-támogatás összegét két és fél éve nem hirdette ki a szaktárca. A gyógyfürdő-szolgáltatások ugyan szabadárasak, ám a betegek többsége nem képes megfizetni a fürdő ára és a támogatás közti különbözetet, így üzleti szempontból sem emelik ezt. Szakemberek szerint a fürdőterápia - akár megelőzési céllal is - tetemes gyógyszerköltséget válthat ki.

A Napi Gazdaság azt írja: szabályozná az online szerencsejáték-piacot a Magyar Szerencsejáték Szövetség. Számításaik szerint jelenleg évi 15 milliárd forint bevételtől esik el az állam azzal, hogy a netes fogadóirodák és pókerszalonok működése itthon nem rendezett. A szövetség azt szeretné, hogy a magyar szerencsejáték-szervezők is labdába rúghassanak, ugyanis megfelelő szabályozás esetén többen is piacra lépnének. Itthon a becslések szerint több százezren játszanak online játékbarlangokban, amelyek nem hazánkban bejegyzett cégek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×