eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

"Tarthatatlan az ismeretek meghatározása nélküli alaptanterv"

Műveltségi-tartalmi változások lesznek az új Nemzeti alaptantervben - hangsúlyozta az InfoRádióban az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a változtatásokról a szakmával együtt szeretne döntést hozni.

Az ismeretek meghatározása nélküli alaptanterv azt eredményezi, hogy az iskolákban azt tanítanak, amit akarnak, amit a helyi tantervükben meghatároztak, a fontos az, hogy a kompetenciakövetelményeknek megfeleljenek - mondta az InfoRádiónak az oktatási államtitkár.

Ez a kormány szerint tarthatatlan, hiszen az oktatási rendszer széteséséhez, a nemzeti műveltségi kánon felbomlásához vezethet. Vissza kell tehát térni ahhoz az évszázadok óta kialakult rendhez, amelyben központilag meghatározzák az iskolákban tanítandó műveltségtartalmakat - tette hozzá Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár szavai szerint lehetőséget hagynának az intézmények számára arra, hogy a tananyagot saját elgondolásuk, érdekeik és lehetőségeik szerint alakítsák, kiegészítsék, vagy a hangsúlyokat áthelyezzék. A rendszer 2003-ig jól működött 2003-ig, ezt szeretnék visszaállítani - jegyezte meg.

Az új Nemzeti alaptantervet a tanév közepére olyan állapotba kívánják hozni, hogy arról megkezdődhessen a szakmai konzultáció; ha ez sikeres lesz, a NAT jövő szeptembertől fokozatosan hatályba is léphet - magyarázta Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár szerint fontos, hogy az ilyen kérdésekben ne az oktatáspolitika, hanem a szakma szava legyen a döntő. Mint mondta, a szakma igényli, hogy oktatandó tartalmak meghatározását.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×