eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A diszkrimináció megszüntetése érdekében is szükség volt az állampolgársági törvényre - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a diszkrimináció megszüntetése érdekében is szükség volt az állampolgársági törvényre. Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a rendőrgázoló férfit. Azonnali vizsgálatot követelt a német kancellár a duisburgi techno-fesztiválon történt tragédia ügyében

A miniszterelnök szerint a diszkrimináció megszüntetése érdekében is szükség volt a Parlament által elfogadott állampolgársági törvényre. Orbán Viktor a Die Welt című német lap vasárnapi számában megjelent interjúban emlékeztetett arra, hogy a kettős állampolgárság mindenütt létezik a Kárpát-medence országaiban, és csak Magyarország nem oldotta meg eddig ezt a problémát. A kormányfő hangsúlyozta: az így szerzett magyar állampolgárság nem jelenti a választói jog biztosítását is. Orbán Viktor kijelentette: az új szlovák miniszterelnökkel, Iveta Radicovával megállapodott abban, hogy a közös magyar-szlovák kormánybizottság tisztázhatja a következő hónapokban a két ország között fennálló vitás kérdéseket, majd javaslatokat tesz azok megoldására.

Jövő szeptemberben jöhet az új közoktatási törvény

Az oktatásért felelős államtitkár szerint jövő ősszel életbe léphet az új közoktatási törvény és az ahhoz kapcsolódó új nemzeti alaptanterv. Hoffmann Rózsa azt mondta: új finanszírozási alapelvre van szükség a közoktatásban, emellett - mint fogalmazott - bízik abban, hogy a jövő évi költségvetés lehetőséget nyújt a pedagógusok bérének kismértékű emelésére. Az államtitkár úgy vélte: azért van szükség az új jogszabályra, mert a jelenlegi törvény alkalmatlan az oktatási rendszer egyértelmű szabályozására.

Háromszor ül össze a kabinet

Három ülést tart a nyár hátralevő részében a kormány. A kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint a kabinet tagjai várhatóan jövő szerdán, majd augusztus 11-én és 25-én egyeztetnek. A miniszterek elsősorban az árvíz utáni helyreállítási munkákról, valamint az augusztus 20-i nemzeti ünnep megrendezéséről tárgyalnak majd.

Megszűnhet a harmadfok

A többi között a harmadfokú eljárás megszüntetését javasolják a büntetőeljárási törvény módosításánál a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák kollégiumai. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke azt mondta: az eddig eltelt idő nem igazolta a harmadfokú eljárás létjogosultságát, mert évente csak néhány száz ilyen ügy van. Az elnök fontosnak nevezte a perelhúzás megakadályozását, és indokolatlannak, hogy a peranyagot teljes terjedelmében felolvassa a bíró, ami akár napokig is eltarthat.

Borsodban véget ért az aratás

A gabona hetven-nyolcvan százalékát már betakarították az ár- és belvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplénben, a termésért kínált ár azonban alacsony, a termelési költségeket sem fedezi gazdák szerint. Görcsös Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei vezetője azt mondta: a gazdák helyzetét nemcsak a rendkívüli időjárási körülmények nehezítették meg, hanem az is, hogy - mint fogalmazott - megalázóan alacsony árakat ajánlanak a learatott termésért. Arról is beszámolt, hogy a búza körülbelül hetven százaléka már a magtárakban van a megyében, a tavaszi árpa felét is learatták már, valamint a repcét és az őszi árpát szinte már teljesen betakarították. Görcsös Ferenc emlékeztetett arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az ár- és belvíz miatt 68,8 ezer hektáron keletkezett kár.

Előzetesben a gázoló

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, aki pénteken halálra gázolt egy rendőrt Budapesten. A Pesti Központi Kerületi Bíróság döntését azzal indokolta, hogy a testület szerint fennáll a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye. Skoda Gabriella a Fővárosi Főügyészség szóvivője az InfoRádiónak megerősítette, hogy a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű férfi, aki ellen most is több büntetőeljárás van folyamatban. A férfi pénteken a Keleti Pályaudvarnál nem állt meg autójával rendőrök jelzésére, hanem gázt adott és halálra gázolta az őt megállítani akaró rendőrzászlóst. A férfi részletes vallomásában nagyrészt beismerte tettét.

Újabb hitelrészlet Romániának

Jóváhagyta 900 millió euró kiutalását Romániának a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa. Ez a tavaly májusban Bukarestnek megítélt, kétéves, 13 milliárd eurós készenléti hitelkeret ötödik részlete; Románia ebből eddig 9,3 milliárd eurót hívhatott le. Az IMF hétvégi ülésén elfogadta azt is, hogy a korábbi megállapodásban szereplő 3,6 százalékos román államháztartási hiány az idei év végén 6,8 százalék lehet.

Afrika összefogna a terroristák ellen

Az afrikai országok egységes fellépését sürgette a terroristák elleni harcban az ugandai államfő. Yoweri Museveni Kampalában, az Afrikai Unió csúcsértekezletét megnyitó beszédében azt mondta: ki kell űzni Afrikából az iszlamista terroristákat.

Vizsgálat indult a Love Parade-tragédia nyomán

Németországban azonnali vizsgálatot követelt Angela Merkel kancellár a duisburgi techno-fesztiválon történt tragédia ügyében. A Love Parade elnevezésű rendezvényen a legutóbbi jelentések szerint 19 ember meghalt és több százan megsérültek, amikor egy rendőri intézkedés közben pánik tört ki egy aluljáróban. Sajtóértesülések szerint a szervező hatóság és a rendőrség is mulasztásokat követett el.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×