eur:
385.36
usd:
355.08
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Giró-Szász: Az 56 nap megmutatta, milyen az új kabinet döntéshozatali struktúrája

A kormány első 56 napja azt mutatta meg igazán, hogy milyen az új kabinet döntéshozatali struktúrája, és hogy ebben a rendszerben a miniszterelnöknek mi a legfőbb szerepe - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Giró-Szász András politikai elemző, a Századvég Alapítvány igazgatója.

Az első 56 nap nemcsak arra volt jó, hogy világossá váljon, mit tud elérni a Fidesz- frakció, ez idő alatt az is kiderült, milyen az új döntéshozatali mechanizmus - mondta a Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Giró-Szász András szerint a miniszterelnök, a kormány és a frakció három egymástól élesen különvált egységként műkodik, oly módon, hogy a legfontosabb kapcsolódási pontok a miniszterelnök és a kormány, illetve a miniszterelnök és a frakció között vannak.

A miniszterelnök és az őt körbevevő stáb a stratégia megalkotásával van elfoglalva, míg a kormány ennek kivitelezésén, a parlament pedig a kivitelezést segítő jogszabályi háttér megteremtésén dolgozik - magyarázta a politikai elemző, aki szerint, ez a különválasztás nem csupán funkcionálisan, hanem a felelősség tekintetében is megtörtént.

Ha azonban valamely elem nem dolgozik megfelelően a maga területén, az elsősorban magára nézve jár negatív következményekkel, ám hatást gyakorol a másik kettőre is - tette hozzá Giró-Szász András.

Az elemző szerint a jelenlegi egyensúlyt esetleg az boríthatja fel, ha - ahogyan a szakértők egy része gondolja - valóban újra hullámvölgybe kerül a világgazdasság. Ez egy oly mértékben kitett országot, mint Magyarország, amely "épp csak megkapaszkodott a stabilitás első lépcsőjén", nagyon nehéz helyzetbe hozhat - jegyezte meg.

Új alkotmánybírák, új házelnök

Korábban igen nehézkes volt az alkotmánybírák megválasztása: azon múlott, hogy a parlamenti frakciók képesek voltak-e konszenzusra jutni a posztokat betöltők személyét illetően, vagy sem. Alkotmánysértéshez vezetett, ha a képviselők nem tudtak döntést hozni, aminek következtében előfordult az is, hogy az alkotmánybírák száma oly mértékben lecsökkent, hogy az a testület döntésképességét veszélyeztette. Ebből a szempontból örvendetes, hogy a mostani parlamentben a döntéshozatali mechanizmus a parlamenti erőviszonyoknak köszönhetően megoldja ezt a problémát - mondta Giró-Szász András azzal kapcsolatban, hogy a parlament csütörtökön a parlament nagy többséggel választotta alkotmánybírává a Fidesz által javasokt Bihari Mihályt, az Alkotmánybíróság korábbi elnökét, és Stumpf Istvánt, az első Orbán-kormány kancelláriaminiszterét.

Az új házelnökről szólva a Századvég Alapítvány igazgatója azt mondta: Kövér László egy olyan típusú politikai aktor személyiségjegyeit hordozza, amelyekre nagyon nehéz az egyik ellenzéki párt bizonyos politikusainak nemet mondaniuk.

Nem is azért, mert Kövér László politikai személyiségjegyei azonosak lennének az övékével, feltételezhetően a Jobbikéval - magyarázta Giró-Szász András, aki szerint sokal inkább arról van szó, hogy a Kövér-féle politika mind karakterét, mind tartalmát tekintve olyan elemekkel bír, amelyekre a Jobbik a politikáját építette, éppen ezért nagyon nehéz szembe mennie vele.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×