eur:
389.43
usd:
361.95
bux:
68601.74
2024. május 7. kedd Gizella

Szünet előtt hajrázik az Országgyűlés

A nyári rendkívüli parlamenti ülésszak utolsó két ülését tartja jövő héten az Országgyűlés, amely többek között új házelnököt, alkotmánybírákat választ, és dönt a kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez kapcsolódó pénzügyi törvénycsomagról. Az utolsó ülésnapon Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal.

Jövő héten hétfőn és szerdán, valamint csütörtökön ülésezik a parlament, ez két ülést és három ülésnapot jelent.

Hétfőn a határozathozatalok között házszabálytól eltérésről és részletes vitára bocsátásról döntenek, ekkor lesznek az interpellációk, az azonnali kérdések és a kérdések is.

Általános, sőt részletes vita is lesz a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény módosításáról.

A javaslat - az indoklás szerint - egyrészt a volt köztársasági elnöknek járó juttatások időbeli korlátjának eltörlésével megteremti annak a lehetőségét, hogy a volt államfő tapasztalataival, ismereteivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével élete végéig aktívan tudja az ország érdekeit szolgálni. Az előterjesztés másrészt a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetésén belül biztosítja a volt köztársasági elnök feladatának ellátásához szükséges pénzügyi feltételeket, hogy a volt államfő a mindenkori kormánytól függetlenül tudja ellátni feladatait.

Hétfőn napirend előtt egy percben a jobbikos Novák Előd szólal fel, aki bocsánatot kér e hét hétfői bekiabálásáért. Az Országgyűlésben a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogáról történő szavazáskor az ellenzéki politikus azt kiabálta: "lógjon!". Novák Előd később saját bekiabálása kapcsán azt mondta: az "humoros és kétértelmű volt", mert arra gondolt, hogy "függesztődjék fel" a mentelmi jog, azaz "lógjon", de ezt nem lehet komoly fenyegetésnek tekinteni. A Fidesz bekiabálása miatt lemondásra szólította fel a Novák Elődöt.

Szerdán lefolytatják az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításának általános vitáját. Szintén általános vita lesz a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatról, azaz a "médiaalkotmányról". A fideszes képviselők által benyújtott médiacsomag részét képező előterjesztés a tartalomszabályozás keretjavaslatát fogalmazza meg annak érdekében, hogy abból később egy új médiatörvény-tervezet kerülhessen a Ház elé. Meghatározza a közönség jogait és a sajtó kötelezettségeit is.

Csütörtökön a kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés ülése, majd titkos szavazáson voksolnak a köztársasági elnökké választott, ezért posztjáról augusztus 5-ével távozó Schmitt Pál házelnök utódjáról. A Fidesz várhatóan Kövér Lászlót, a párt választmányi elnökét jelöli a posztra.

Ugyancsak titkos szavazáson két alkotmánybírót is választanak. Az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazta szükséges. Megválasztásuk esetén az alkotmánybírák esküt is tesznek.

Kaltenbach Jenő lemondása miatt szavaznak a Független Rendészeti Panasztestület egy tagjának megválasztásáról is. Az új tag, akinek megválasztásához a jelenlévő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges, esküt is tesz.

A személyi javaslatok között döntnek az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak megválasztásáról. A közigazgatási és igazságügyi miniszter azt javasolja, hogy az új OVB tagja legyen Bordás Vilmos, Bozsóki Éva, Hunyadfalvi Ákos, Pozsár-Szentmiklósy Zoltán és Sasvári Róbert; póttagnak Székely Lászlót indítványozza megválasztani.

Házszabálytól eltérés esetén több mint egy tucat törvényjavaslatról országgyűlési határozati javaslatról lehet zárószavazás. Köztük az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló előterjesztésről is szavaznak, ez a javaslat a hitelintézetek, a biztosítók és az egyéb pénzügyi szervezetek különadó-fizetési kötelezettségét fogalmazza meg, különadóval terheli meg az államháztartási forrásból jövedelmet szerző magánszemélyek egyes jövedelmeit, valamint korlátozza a közszférában kifizethető jövedelmeket. Megszüntetnek tíz kisebb adót is.

Rögzítenék azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének a jegybanktól származó, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének a felügyelettől származó havi keresete a bruttó átlagkereset tízszerese lehet.

Szavaznak a bírósági végrehajtásról szóló törvénymódosításról, amely alapján meghosszabbítják a kilakoltatási moratóriumot 2011. március elsejéig, vagy ha elfogadják az egyik fideszes módosító indítványt, április 15-ig.

Határoznak arról az alkotmánymódosításról, amely kimondaná, hogy a helyi bíróság hatáskörébe tartozó, törvény által meghatározott ügyben egyesbíróként a jövőben bírósági titkár is eljárhat; és lehetővé tennék, hogy "a társadalmi igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön mértékű adót állapítson meg a törvényhozás.

Egy másik alkotmánymódosítás azt rögzítené, hogy a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak, és nem indulhatnak jelöltként választásokon a jogviszony megszűnését követő három évben.

Döntenek a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról, amely létrehozza a közmédiumok új működési struktúráját.

Ezek mellett szavazhatnak a sporttal összefüggő egyes törvények, a 2010-es költségvetés, a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény módosításáról. Dönthetnek az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények, a közbeszerzési törvény módosításáról, a közbiztonság érdekében szükséges egyes törvénymódosításról, valamint a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslatról.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×