eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Több ezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád menti árvízi védekezésre

Több ezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád menti árvízi védekezésre. Országszerte megemlékezéseket tartottak a trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján. Azonnali hatállyal menesztették a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddigi vezetőjét.

Hétezer embert rendelt a miniszterelnök a Hernád menti árvízi védekezésre a büntetés-végrehajtástól, a rendőrségtől, és a katonaságtól. Orbán Viktor, aki a nap folyamán a belügyminiszterrel felkereste az árvíz sújtotta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényt, az esti rendkívüli kormányülés után bejelentette: további 2.500 embert fog a térségbe vezényelni a következő 24 órában. Hozzátette: Pintér Sándorra bízta a munkálatok koordinálását, aki már elrendelte a polgárőrség mozgósítását. A kormány vészhelyzetet hirdetett ki Borsod-Abaúj-Zemplénen kívül további 9 megyére. Napközben Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arról számolt be, hogy egyszerűsített, meghívásos pályázati felhívást ír ki napokon belül egy közmunkaprogram keretében a kormány az ár- és belvízi helyzet miatt. Hozzátette, hogy a program már a jövő héten megkezdődhet, és várhatóan 1.500-2.000 embert kívánnak bevonni a védekezésbe. Közben a krízisalap megnyitását kérte az MSZP az árvízkárosultak támogatására.

Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legsúlyosabb a helyzet a Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt; eddig 32 településen összesen 2160 ember hagyta el otthonát. Ócsanáloson a veszélyben lévő csaknem 280 lakos többsége a figyelmeztetés ellenére házában maradt. Sátoraljaújhelyen az áradó Ronyva-patak áttörte a homokzsákokból épített ideiglenes töltést; az ár több mint száz házat öntött el. A megyében már több mint tízezren vesznek részt a védekezésben, de már Nógrád megyében az Ipoly áradása miatt is egyre több ember dolgozik a gátakon. Országosan 8 település megközelíthetetlen közúton és csaknem 100 útszakaszt kellett lezárni az áradások miatt. Gondok vannak több vonalon a vasúti közlekedésben, és akadozik a postai szolgáltatás is. A fővárosban fokozatosan zárják le a az alsó rakpartokat a Duna áradása miatt. A Fővárosi Védelmi Bizottság azzal számol, hogy a folyó a jövő hét elején 8 méter körüli vagy afeletti vízállással tetőzik Budapestnél.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján. Az Országgyűlés emlékülést tartott, amelyen a köztársasági elnök úgy vélte: akkor tölti be a feladatát a trianoni emléknap, ha új korszakot nyit a nemzetről való gondolkodásban és cselekvésben. Sólyom László azt mondta: pozitív fordulatnak tartja, hogy a nemzeti összetartozásról szóló törvény nem a történelmi magyar államról szól, hanem a magyar nemzetre, a nemzet egységére helyezi a hangsúlyt. Hozzátette ugyanakkor: a szomszéd népek magyarokkal kapcsolatos értékrendjének megváltozása nélkül nincs végleges és megnyugtató megoldás. A Trianon-emlékülésen az MSZP-frakció testületileg nem vett részt, a szocialista politikusok közül csak Szili Katalin jelent meg. A párt a Liszt Ferenc téren rendezett megemlékezést, ahol Hiller István volt oktatási miniszter azt emelte ki, hogy a trianoni szerződés rossz béke volt. A budapesti Szent István-bazilikában kora este az egész nemzetért tartottak misét. Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek arról beszélt: mindent meg kell tenni azért, hogy olyan körülmények jöjjenek létre, amelyek segítik a fiatalok családalapítását, a jövő nemzedékek nevelését. A katolikus mise után ökumenikus imaórát tartottak.

Nem marad el az ígért adócsökkentés, és a kormány készen áll arra, hogy elkerülje azt az utat, amelyen Görögország járt - mondta a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter a Fidesz ügyvezető alelnökének nyilatkozatával összefüggésben megerősítette: nem tartja túlzónak Kósa Lajosnak az államcsődről mondott véleményét, amely szerint most a fő cél ennek elkerülése. A magyar gazdaság helyzetéről szóló, politikusi nyilatkozatok után csaknem egy évi csúcsra emelkedett a londoni kereskedésben a magyar törlesztéskockázatra köthető biztosítási tranzakciók díjszabása. Londoni elemzők szerint elképzelhető, hogy a Fidesz gazdaságpolitikai mozgásteret akar nyerni az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kezdődő tárgyalások előtt. Most is erőteljes eladói nyomás volt a részvény- és a forintpiacon, zuhantak a részvényárfolyamok, csaknem 10 forintot erősödött az euró és megugrottak a hozamok az állampapírpiacon. Közben Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője arra szólította fel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy ellenőrizze, történnek-e nem szokványos kötések a tőzsdén, amelyekből arra lehet következtetni, bárki is erre a helyzetre spekulálna.

A leendő vezérkari főnök szerint 4 éves késében van a haderőfejlesztés, ráadásul a szükséges források is hiányoznak ahhoz, hogy rövid időn belül korszerű eszközök és felszerelés álljon a honvédség rendelkezésére. Benkő Tibor az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén elmondta: csak az idei költségvetésből 65 milliárd forint hiányzik a fejlesztésekhez és a működéshez.

Azonnali hatállyal menesztette Vági Mártont, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddigi vezetőjét a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás a közelmúltban kialakult aggályos gyakorlat miatt határozott a vezető felmentéséről. Indoklása szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az elmúlt hetekben kulcspozíciókat elfoglaló felsővezetőkkel kötött olyan megállapodásokat, amelyekkel az állami szervezet nagy összegű végkielégítésekre kötelezte magát.

Hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt vizsgálja a rendőrség gazdaságvédelmi főosztálya a 4-es metró szerelvényeinek beszerzését. Ez a beruházás aktuális negyedéves jelentéséből derült ki, amelyet csütörtökön tárgyalt a Fővárosi Közgyűlés. Az ügyészségen tavaly december 2-án tett feljelentést egy korábbi országgyűlési képviselő a 4-es metró építése ügyében.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×