eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hagyó Miklós jogi lépéseket tesz

Jogi lépéseket tesz Hagyó Miklós a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatójának kiszivárgott tanúvallomásában foglaltak miatt. Az MSZP-s párttagságát felfüggesztett politikus azt mondta: főpolgármester-helyettesként sem utasítási, sem döntési, sem pedig munkáltatói jogköre nem volt. Megismételte, hogy áll minden vizsgálat elé.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya szerdán közölte: hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendeltek el az FKF Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban.

A Hír TV szerdai értesülése szerint az egyik közbeszerzésből 70 millió forintot juttatott vissza az előre kiválasztott nyertes cég a városházára. Az FKF vezérigazgatójának vallomása szerint Mesterházy Ernő és Hagyó Miklós mozgatta a szálakat itt is, csakúgy, mint a BKV esetében.

A Hír TV szerint Hagyó Miklós ajánlására kaphatott megrendelést a CEMI Kft. a FKF Zrt.-től. Bielek Péter, az FKF Zrt. vezérigazgatója a rendőrségen tett vallomásában közölte: Hagyó Miklóstól a főpolgármester-helyettes városházi irodájában kapott megrendelést a CEMI Kft. megbízására, a találkozón részt vett a tanácsadó cég vezetője is.

Hagyó Miklós azt mondta: a főpolgármester-helyettesi tisztsége átadásakor, 2009 novemberében készült átadás-átvételi jegyzőkönyv, és a főpolgármester jelenlétében a cégvezetőkkel is áttekintették a folyamatban lévő ügyeket, de Demszky Gábor semmilyen említést nem tett az ügyről.

Bielek Péter vezérigazgató - fűzte hozzá - sikerként könyvelte el, hogy a hírbe hozott tanácsadó cég, a CEMI Kft. tanácsainak eredményeként az FKF Zrt. évente kétmilliárd forintot takarít meg.

A vezérigazgató-helyettes, Tölgyesi Balázs kinevezéséről szólva Hagyó Miklós elismerte: valóban Bielek Péter mutatta be neki Tölgyesi Balázst, akivel 3-4 alkalommal, más FKF Zrt. vezető társaságában találkozott szakmai ügyekről beszélve, de nem tartott vele közvetlen kapcsolatot sem telefonon, sem személyesen. Mint mondta: ez majd nyomozás során is bebizonyosodik.

Aláhúzta: Tölgyesi Balázs is úgy nyilatkozott, hogy kinevezéséhez neki semmi köze nem volt; Bielek Péter mutatta be neki Hagyó Miklóst, akinek a titkárságán találkoztak, és utána együtt mentek be az akkori főpolgármester-helyetteshez, ez azonban a kinevezését követő bemutatkozó beszélgetés volt.

Hagyó Miklós hangsúlyozta: főpolgármester-helyettesként sem utasítási, sem döntési, sem pedig munkáltatói jogkörrel nem rendelkezett.

A vezérigazgatók munkáltatói jogkörét a gazdasági bizottság valamint az igazgató tanács gyakorolta - szögezte le azzal, hogy a fővárosi koalíciós megállapodás értelmében személyi kérdésekben Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel közösen nyújtották be az előterjesztéseket, és csak a frakcióegyeztetés után tárgyalhatta meg a bizottság és a kabinet azokat.

"Minden híreszteléssel ellentétben, nekem egyedül nem állt módomban vezérigazgatók kinevezéséről illetve visszahívásokról dönteni" - fogalmazott.

Elmondta még: egyetért Demszky Gáborral abban, hogy Bielek Péter a sajtóban megjelent rendőrségi vallomásában foglaltak "rendkívül súlyos állítások". Hagyó Miklós idézett a főpolgármestertől, aki úgy nyilatkozott: Bielek Péterrel korrekt, bizalminak mondható viszonyt ápolt, számos esetben beszéltek az FKF Zrt. problémáiról, de a jelzett esetekről nem tett említést; nem jelezte, hogy bárki megkörnyékezte volna és jogszabályba ütközőt kért volna tőle.

Hagyó Miklós felidézte Szaniszló Sándor, az FKF Zrt. felügyelő bizottságának elnökének nyilatkozatát is, arról, hogy a felügyelő bizottság a cég beruházásairól folyamatosan beszámoltatta a menedzsmentet, és nem jeleztek soha semmilyen problémát, visszásságot.

A volt főpolgármester-helyettes az MTI-nek azt is elmondta, hogy 2006 decemberében, amikor a közgyűlés főpolgármester-helyettesnek megválasztotta, "mindenre fel volt készülve", tudta: sok feladat vár a koalíciós városvezetésre, hogy "sok érdeket sértenek" majd, hiszen az európai uniós pályázatokhoz szükséges önrész miatt költséghatékony gazdálkodás volt a célkitűzés.

Úgy vélekedett: a megkezdett munka eredménye volt a BKV Zrt.-nél elért évi 8 milliárd forintos, az FKF Zrt.-nél pedig az évi 2 milliárd forintos megtakarítás.

"Eltökélt és elkötelezett voltam és vagyok abban, hogy a képviselői eskümhöz híven a budapestiek érdekeit szolgáljam, ha vehemensen képviseltem is az érdekeket, akkor azt a fővárosiak érdekében tettem" - fogalmazott.

Kifejtette: a magánszférában megtanulta, csak egy határozott vezető tudja motiválni és kiugró teljesítményekre ösztönözni munkatársait. Mint mondta, ehhez a következő eszközöket használta: egyeztetés, konzultáció, tájékozódás. "Egyéb jogköröm, sem döntési, sem utasítási nem volt" - fűzte hozzá.

Hagyó Miklós szerint a választások miatt lejárató kampány folyik az MSZP ellen, amely a "békávézás, hagyózás" után is Budapesten még az EP-választáshoz képest is jobb eredményt ért el.

Furcsának nevezte, hogy az országgyűlési választások második fordulója előtti napokban szivárgott ki a FKF Zrt. vezérigazgatójának februári vallomása, és csak az után indult ismeretlen tettes ellen eljárás. Úgy fogalmazott: bízik a "független, objektív magyar igazságszolgáltatásban, és a fővárosiakban is, hogy nem ítélkeznek elhamarkodottan".

"Én a magam részéről itt Budapesten állok minden vizsgálat elé" - szögezte le ismét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×