eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Stumpf: Legkésőbb 2011-ben lennie kell jelentős adócsökkentésnek

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a 2011-es költségvetésben már szerepelnie kell egy jelentős adócsökkentésnek. Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, kritikus mennyiségű és átütő erejű gazdaságpolitikai intézkedésre van szükség ahhoz, hogy a vállalkozók is úgy érezzék: a pozitív fordulat visszafordíthatatlan.

Legkésőbb a 2011-es költségvetésben szerepelnie kell az adócsökkentésnek, de bizonyos területeken az új kormány talán még az idén tud olyan bürokráciát mérséklő lépéseket tenni, amelyek jelentős megtakarítást idéznek elő a vállalkozóknál - mondta a Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Stumpf István szerint a módosításoknak el kell érniük azt a kritikus tömeget, amely aztán visszafordíthatatlanná teszi a folyamatokat és átütő erejű változást hoz.

Ennek része a többi között a magyar vállalkozások pozitív diszkriminációja, hiszen az mégis csak tűrhetetlen, hogy az elmúlt időszakban a magyar vállalkozások gyakorlatilag másodrendűek voltak Magyarországon. Az európai uniós mintákkal összehasonlítva a magyar vállalkozók messze az európai átlag alatt részesültek például az európai fejlesztési forrásokban - fogalmazott a politológus.

Hogy a stratégia milyen elemekből áll össze, az abból a gazdaságfejlesztő csomagból derülnek ki, amelyen Matolcsy György régóta dolgozik - mondta Stumpf István. A kormányprogramban ennek részletesen szerepelnie kell, az ellenzék pedig annak vitája során mondja majd el, hogy hajlandó-e támogatni azt vagy sem - fűzte hozzá.

Belenyúlnak a rendszerbe

Kialakulóban van a Fidesznél a közigazgatás átalakítására vonatkozó elképzelés, amely a megyéket helyezné a központba, ugyanakkor az önkormányzatok mellett megerősítené a kormányzat szerepét is, különösen területi szinten - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István hozzátette: az új kormány megszüntetné a szétszórt és egymással párhuzamosan működő szerveket, illetve megpróbálná azokat a területi kormányhivatalba integrálni, és valószínűleg a jegyzők jogállását is újraszabályozná.

Mindez azonban csupán a strukturális átalakítás része, ami mellett szükség van a pénzügyi-támogatási rendszer átdolgozására is, arra pedig a választójogi reformnak kell ráépülnie, amihez azonban a kétharmadosnál is szélesebb támogatás szükséges - fejtegette a politológus.

Az átalakításhoz szükséges vitát Stumpf István szerint le lehet folytatni a következő választásokig. Ha van világos stratégiai elképzelés, amely harmonizál a társadalom más alrendszereiben - a gazdaságban, a szociális és oktatási szférában megteendő lépésekkel -, akkor létrejöhet Magyarországon egy sokkal hatékonyabban, átláthatóbban működő államszervezet - fűzte hozzá.

A rendszer átdolgozása megszüntethetné például azt az alkotmányos ellentmondást, hogy akad választókerület, ahol 62, míg máshol 28-29 ezer ember választ egyetlen képviselőt - jegyezte meg.

A parlamentnek huszonkét olyan alkotmányos mulasztása van, amit előbb-utóbb orvosolnia kell annak, aki fontosnak tartja a jogállamiságot - vélekedett a Századvég Alapítvány elnöke. Ha az új kormány legfontosabb vezérlő elve a jog és törvényiség a lesz, akkor magán kell kezdenie a rendteremtést, és el kell érnie, hogy a parlament se húzza maga után alkotmányos normasértések tömegét - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×