INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Lendvai: elképzelhetetlen, hogy a Jobbik olyan javaslatot tegyen, amit a szocialisták támogatni tudnak

Infostart / InfoRádió
Elképzelhetetlennek tartja az MSZP elnöke, hogy a Jobbik olyan javaslatot tegyen az Országgyűlésben, amit a szocialisták támogatni tudnak. Lendvai Ildikó az InfoRádiónak azt mondta, felelős ellenzék lesznek, de nemet mondanak több olyan javaslatra, amelyre már a Fidesz utalt a kampányban. A pártvezető szerint "a legnagyobb ellenzéki párt" szerepkör legalább akkora felelősséggel jár, mint a kormányzás.

Felelős, demokratikus és következetes ellenzék lesz az MSZP - jelentette ki Lendvai Ildikó. Hozzátette: a szocialista pártot ebben az szerepben az különbözteti meg a Fidesz korábbi működésétől, hogy van részletesen kidolgozott programjuk, amihez viszonyítani tudják majd a parlamentnek tett javaslatokat.

A pártelnök azonban leszögezte: határozott nemet mondanak az ügyészség alárendelésére a kormánynak, az egyházak összemosására az állammal, illetve ha valaki prédának tekinti a Bajnai-kormány válságkezelésének eredményeit.

Nem ragaszkodnak a szocialisták a szerzői joghoz például akkor, ha a Fidesz az ő korábbi törvényjavaslataikat alkalmazza az önkormányzati rendszer átalakításánál. Azt azonban elképzelhetetlennek tartja az MSZP elnöke, hogy a Jobbik olyan javaslatot tegyen, amely egy demokratikus ember normarendszerébe belefér.

Lendvai Ildikó közölte: kisebb frakcióval bár, de még mindig számos támogatóval kezdik meg parlamenti munkájukat. Úgy véli azonban, hogy esélyük lehet arra, hogy az elvesztett híveiket visszaszerezzék, ha demokratikus kontrollt tudnak képezni a kormány fölött. Ez nem mindenre nemet mondó ellenséget jelent, hanem a baloldali kontroll erejét - tette hozzá.

Lendvai Ildikó az InfoRádiónak később elmondta: az Országos Választási Bizottsághoz fordulnak, és szeretnék, ha az összes olyan választókerület szavazását felülvizsgálnák, ahol igazolással lehetett voksolni. A szocialista pártelnök hozzátette: ahol alapos okot látnak erre, ott megóvják a helyi választást.

Hanganyag: Nagy TamásA címlapról ajánljuk