INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Schmitt Pál Nemzetközi Fair Play-díjat vehet át szombaton Pécsett

Infostart / InfoRádió
Nemzetközi Fair Play-díjat vehet át Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság magyar elnöke az InfoRádiónak elmondta: a MOB elnöke a sportszerűség népszerűsítéséért végzett több évtizedes tevékenységével érdemelte ki az elismerést.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság minden évben meghirdeti a világ sportközvéleménye előtt, hogy javasoljanak olyan versenyzőket, vezetőket, edzőket, akiket példaképül állíthatunk - közölte Kamuti Jenő, a testület elnöke. Három kategóriában hirdetik meg a díjat: sportszerű cselekedetért, a sportszerűség népszerűsítéséért, valamint az életút elismeréseként. 

Schmitt Pálnak a fair play népszerűsítéséért járó elismerését a bizottság egyrészt azzal indokolta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjeként húsz esztendőn át hirdette: a becsületes játék az egyetlen út a sportban. A másik érv a kitűntetés mellet az munka volt, amit a párbajtőrvívás kétszeres olimpiai aranyérmese a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőjeként a világ egykori olimpikonjainak érdekében végzett - mondta el Kamuti Jenő. 

A Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke  emlékeztetett arra, hogy a testület 1963-as megalakulása után, 1964-ben még csak egy kitűntetést adtak ki: a Pierre Coubertin díjat. Ezt akkor Eugenio Monti olasz bob versenyző azzal érdemelte ki, hogy kölcsönadta a bobját angol ellenfelének, akinek a sporteszköze az edzésen eltört. Az angol végül aranyérmet nyert Monti előtt.

Idén a Pierre Coubertin díjat Elvan Abeylegesse etióp származású futónőnek ítélték oda. A török színekben versenyző atlétanő a legutóbbi világbajnokságon futócipőjét adta kölcsön etióp ellenfelének, aki enélkül nem tudott volna rajthoz állni, mert a sajátját otthon felejtette.

Életmű díjat Saul Mendoza Hernandez mexikói kerekesszékes sportoló kapott, aki hosszú évek óta sokat tesz a hozzá hasonló kategóriában versenyzőkért.

A díjak átadásának helyszínéül egyébként most választottak először magyar helyszínt.

Hanganyag: Szabó Gergõ

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk