eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A magyar nyelvű oktatás fontosságát emelte ki vajdasági látogatásakor Sólyom László

Valótlannak nevezte Antal Attila Magyar Nemzetben megjelent állításait a főpolgármester. A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta vajdasági látogatásának második napján a köztársasági elnök. A nap hírösszefoglalója.

Valótlannak nevezte Antal Attila Magyar Nemzetben megjelent állításait a főpolgármester. Demszky Gábor közleményében azt hangsúlyozta: megteszi a szükséges jogi lépéseket a BKV házi őrizetben lévő, volt vezérigazgatója ellen. Antal Attila a Magyar Nemzet mai számában megjelent interjúban azt mondta: a főpolgármesternek a négyes metró-beruházás ügyében a legnagyobb és legegyértelműbb a felelőssége, a többi között azért, mert nem volt egységes projektvezetés. A BKV volt vezérigazgatója arról is beszélt: volt olyan eset, amikor a főpolgármester telefonon egy konkrét cégtől meghatározott termék beszerzésére kérte. -- Demszky Gábor cáfolta Antal Attila állításait és közleményében hangsúlyozta: a 4-es metró kivitelezői struktúrájáról nem ő, hanem a Fővárosi Közgyűlés és a kormány döntött még 1997-98-ban. Közben Aba Botond, a BKV volt vezérigazgatója is közölte: ügyvédhez fordul utódja, Antal Attila Magyar Nemzetben megjelent, végkielégítésével kapcsolatos kijelentései miatt.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság az Eclipse-ügy hét érintettjét, akiket szerdán vettek őrizetbe adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője a gyanúsítottak személyéről nem beszélt, és nem kommentálta a távirati irodának azt az értesülését sem, amely szerint a hét ember között van az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetője is. A Népszabadság azt írta: az Eclipse vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1 milliárd 350 millió forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettség alól bújtak ki.

A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta vajdasági látogatásának második napján a köztársasági elnök. Sólyom László a szerbiai Nagybecskereken úgy fogalmazott: szükség van magyar nyelvű óvodákra és bővíteni kell a magyar nyelvű felsőfokú képzés körét is. Az államfő fontosnak nevezte a szerbiai magyar nyelvű iskolák megfelelő tankönyvellátását. Sólyom László Újvidéken többek között tárgyalt Egeresi Sándorral, a vajdasági tartományi képviselőház elnökével. A találkozón az államfő a magyarok megfelelő arányú képviseletét szorgalmazta a helyi államigazgatásban, és szó volt a Duna-stratégiáról is.

Átadták a Kiváló és Érdemes Művész, valamint a Babérkoszorú díjakat a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából. Az idén 4 Kiváló, 16 Érdemes Művész díjat, illetve 4 Magyar Köztársaság Babérkoszorúja elismerést adott át Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a Művészeti Díj Bizottság elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter Budapesten. A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díjban részesült Bodnár Erika és Tímár Éva színművész, Fokanov Anatolij, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti igazgatója. Érdemes Művész lett többek között Venczel Vera, Lorán Lenke, Szervét Tibor, Beregi Péter, Csuja Imre, Fekete Ernő színművészek; Korcsmáros György színművész, rendező, Halasi Imre rendező és László Attila zeneszerző, gitárművész. A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjban részesült Aczél Géza, Marno János, Térey János és Turczi István író, költő.

Megkezdődött Vancouverben a X. téli paralimpia; a seregszemlén 44 ország 507 versenyzője vesz részt, akik 64 számban mérik össze tudásukat. A programba két új szakág is bekerült, ugyanis először osztanak érmeket lesiklásban és műlesiklásban az alpesi síversenyekben. Eddig a jegyek 70 százaléka, vagyis mintegy 184 ezer belépő talált gazdára. A magyar színeket két alpesi síelő, Koleszár Balázs és Dani Gyöngyi képviseli.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×