eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Váratlan eseményekre is fel kell készülnie Magyarországnak - a nap legfontosabb hírei

Váratlan eseményekre is fel kell készülniük az uniós elnökség tagjainak, mert teljesítőképességüket azzal is bizonyíthatják, hogy az ilyen helyzetekre miként reagálnak.

Erről Balázs Péter külügyminiszter beszélt Budapesten, a Rajtunk a sor! - a 2011-es magyar EU-elnökség szakpolitikai stratégiái című konferencián. A miniszter a spanyol-belga-magyar hármas elnökség feladatai között említette az Európai Unió versenyképességének megőrzését és megerősítését, a gazdasági válság megoldási stratégiáinak összehangolását a térségben, valamint az energiaellátás problémáinak megoldását.

A szlovák kulturális minisztérium szerint Magyarország a nyelvalap létrehozásával beavatkozott Szlovákia belügyeibe. Bajnai Gordon kormányfő csütörtökön jelentette be, hogy február 1-jétől 50 millió forintos alapot hoz létre a kormány azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt a szomszédos országban.

Aláírták a Déli Áramlat magyarországi projekttársaságának alapítói szerződését a magyar-orosz gazdasági bizottság ülése után a Parlamentben. Korábban a miniszterelnök a testület által tárgyalt témák közül az energiabiztonság növelésére hívta fel a figyelmet. Bajnai Gordon úgy vélte: az ország ellátásbiztonságának növelésére jelenleg az egyik reális és komoly lehetőség a Déli Áramlat.

Összehívta keddre az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülését a kormányzati adatok hitelességével összefüggésben Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. Az ülésre meghívták Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, Veres János korábbi és Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminisztert, továbbá Belyó Pált, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét is. Varga Mihály az államadósságról, a költségvetés hiányáról és a kormányzati szektor hitelfelvételeiről szóló kimutatások, prognózisok valódiságáról szeretne tájékoztatást kapni.

A Fidesz elnöksége arra kéri az MSZP-t, hogy ne indítsa a párt országos listáján Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt és Veres János volt pénzügyminisztert. A Fidesz szerdán jelentette be, hogy közérdekű adatokkal visszaélés miatt feljelentést tett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolásával összefüggésben. A Pénzügyminisztérium hangsúlyozta: a Fővárosi Bíróság korábbi jogerős döntése értelmében nem titkoltak el államháztartási adatokat 2003 óta. Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy reagált: a Fidesznek semmilyen befolyása nincs a szocialisták országos listájára.

Nem indulhat Mádi László a Fidesz listáján a tavaszi országgyűlési választáson, mert a párt álláspontjával ellentétesen nyilatkozott az ingatlanadó ügyében. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: álláspontjuk világos és egyértelmű, elutasítják az ingatlanadót. A fideszes Mádi László csütörtökön, egy szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy az ingatlanadó a társadalommal folytatott egyeztetés után bevezethető.

Elfogadta az SZDSZ budapesti választmánya az MDF fővárosi választási együttműködésről szóló ajánlatát - jelentette be Retkes Attila, a szabad demokraták elnöke. Boruzs András, a liberális párt budapesti elnöke arról számolt be, hogy megjelölték azt a 18 választókerületet, ahol a szabad demokraták jelöltjei indulhatnak. A választási együttműködésről az SZDSZ országos tanácsának kell döntenie.

A főpolgármester szerint megállapítható Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes politikai felelőssége a BKV ügyeivel összefüggésben. Demszky Gábor azt mondta: egyebek mellett a fővárosi közlekedési céget felügyelő politikus javaslatára került a BKV-hoz Horváth Éva, aki - a városvezetéshez érkezett panaszok alapján - több esetben sajtóreferensként meghatározott munkakörét túllépve járt el.

Házi őrizetbe helyezte Antal Attilát, a BKV volt vezérigazgatóját a Budai Központi Kerületi Bíróság. A volt vezetőt kedden vette őrizetbe a rendőrség. Antal Attila - aki jelenleg a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója - a gyanú szerint 2007. január 1-je és 2008. április 17-e között a BKV veszteséges működése ellenére szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére kötött szerződéseket, emellett több munkavállaló részére indokolatlanul magas összegű végkielégítés kifizetését engedélyezte.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×