INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A férfiakat is fertőzi a HPV

Infostart / InfoRádió
Kevesen tudják, hogy a nőknél méhnyakrákot okozó HPV-vírus a férfiaknál pénisz- és végbélrákot, illetve fejnyakrákot okozhat - mondta az InfoRádiónak a Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából megkérdezett nőgyógyász-onkológus.

Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus az InfoRádióban elmondta: a méhnyakrák életkori csúcsa 30-35 év, azonban azon betegség, amelyet a férfiaknál okoz a humánpapilloma-vírus, azaz a fejnyaki daganat csak 45-55 éves korban jelentkezik. A kór elsősorban a férfiaknál fordul elő, de a nőknél is emelkedik a megbetegedések száma.

A HPV emellett péniszrákot is okozhat, igaz 100 ezer méhnyakrákra jut egy péniszrák. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy bár a vírus terjesztésében a férfiak és a nők egyaránt részt vesznek, annak sokkal kisebb az esélye, hogy egy nő megbetegít egy férfit, mint fordítva.

A szakember szerint a legfontosabb a fiatal, a szexuális életük előtt álló lányok beoltása. Ha ugyanis egy populációban a lányokat beoltják, ott az úgynevezett csorda átoltottság miatt a férfiaknál is jelentősen csökken a kockázat.

Magyarországon évente 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, a betegek fele belehal a betegségbe. Ennek hátterében az áll, hogy kevesen mennek el a szűrővizsgálatokra, és az oltás sem terjedt még el. Ez utóbbi majdnem 90 ezer forintba kerül és egyelőre nem támogatja az egészségbiztosító. Több önkormányzat azonban biztosítja saját fiataljainak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk