eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Stumpf: Bibó, a világítótorony

Bibó István intellektuális és morális nagysága messziről látható világítótorony - fogalmazott Stumpf István politológus, a Bibó István Szakkollégium alapító igazgatója a Kortársak Bibóról című könyv bemutatóján.

A Kortársak Bibóról című könyvből az egykori államminiszter emberiségét, intellektuális és morális nagyságát lehet kiemelni, valamint azt, hogy olyan ember volt, akit világítótoronynak lehet tekinteni, amely megmutatja, hol vannak a szabadságszerető emberek kikötői - mondta az InfoRádiónak Stumpf István politológus.

A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte, ez a generáció is fontosnak tartotta, hogy Bibó szellemiségét ne csak az írásain keresztül, de a kortársai vallomásai által is bemutassa. Örömteli, hogy ezáltal Bibó mint ember kerül közel a diákokhoz, egy olyan korszakban, amikor a hitelesség, a morális tartás és az emberi nagyság hiánycikk - tette hozzá a Bibó István Szakkollégium alapító igazgatója.

Stumpf István szerint Bibó István aktuális üzenetei közé tartozik, hogy tiszteletben kell tartani a normákat, a szabadságszerető emberek akkor tudnak felelős közéleti magatartást tanúsítani, ha tisztában vannak az elit szociális felelősségével és érzékenységével, valamint félelmeket kölcsönösen gerjeszteni soha nem a jó megoldás, hanem a szélsőségek felé viszik a történelmet. Az államhatalmi ágak megosztása egykoron és most is ugyanolyan fontos, vagyis kell a kiegyensúlyozottság és a józan ész tisztelete - emelte ki.

Bibó hatalomkorlátozó és szabadságerősítő gondolatokat fogalmazott meg, azon emberek pártján állt, akik a szabadság kisköreit a civil társadalom olyan fontos elemeinek tartották, amelyek ellensúlyozni tudják a túlhatalmat és építik a közösségeket - mondta Stumpf István.

A politológus a 26 éve megalapított Bibó István Szakkollégium legnagyobb sikerének nevezte, hogy sikerült egy olyan generáció lábra állításához hozzájárulni, amely komolyan vette, hogy csak a tudástőkét nem lehet elvenni a másiktól, és a közösségeken belüli belső szolidaritás nehéz helyzetekben is képes segíteni.

Hozzátette: az intézmény utat nyitott, lehetőséget teremtett, ezt pedig a később jövő generációk is használják, és a maguk formájára alakítják. A szakkollégium ma is egyfajta második egyetemként működik, csak most nem az egypártrendszer ellen kell küzdeni, hanem vissza kell vennie a civil társadalomnak az elhódított területeket, amelyen időnként oda nem való csatározásokat látunk - emelte ki Stumpf István.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×