INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Stumpf: Bibó, a világítótorony

Infostart / InfoRádió
Bibó István intellektuális és morális nagysága messziről látható világítótorony - fogalmazott Stumpf István politológus, a Bibó István Szakkollégium alapító igazgatója a Kortársak Bibóról című könyv bemutatóján.

A Kortársak Bibóról című könyvből az egykori államminiszter emberiségét, intellektuális és morális nagyságát lehet kiemelni, valamint azt, hogy olyan ember volt, akit világítótoronynak lehet tekinteni, amely megmutatja, hol vannak a szabadságszerető emberek kikötői - mondta az InfoRádiónak Stumpf István politológus.

A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte, ez a generáció is fontosnak tartotta, hogy Bibó szellemiségét ne csak az írásain keresztül, de a kortársai vallomásai által is bemutassa. Örömteli, hogy ezáltal Bibó mint ember kerül közel a diákokhoz, egy olyan korszakban, amikor a hitelesség, a morális tartás és az emberi nagyság hiánycikk - tette hozzá a Bibó István Szakkollégium alapító igazgatója.

Stumpf István szerint Bibó István aktuális üzenetei közé tartozik, hogy tiszteletben kell tartani a normákat, a szabadságszerető emberek akkor tudnak felelős közéleti magatartást tanúsítani, ha tisztában vannak az elit szociális felelősségével és érzékenységével, valamint félelmeket kölcsönösen gerjeszteni soha nem a jó megoldás, hanem a szélsőségek felé viszik a történelmet. Az államhatalmi ágak megosztása egykoron és most is ugyanolyan fontos, vagyis kell a kiegyensúlyozottság és a józan ész tisztelete - emelte ki.

Bibó hatalomkorlátozó és szabadságerősítő gondolatokat fogalmazott meg, azon emberek pártján állt, akik a szabadság kisköreit a civil társadalom olyan fontos elemeinek tartották, amelyek ellensúlyozni tudják a túlhatalmat és építik a közösségeket - mondta Stumpf István.

A politológus a 26 éve megalapított Bibó István Szakkollégium legnagyobb sikerének nevezte, hogy sikerült egy olyan generáció lábra állításához hozzájárulni, amely komolyan vette, hogy csak a tudástőkét nem lehet elvenni a másiktól, és a közösségeken belüli belső szolidaritás nehéz helyzetekben is képes segíteni.

Hozzátette: az intézmény utat nyitott, lehetőséget teremtett, ezt pedig a később jövő generációk is használják, és a maguk formájára alakítják. A szakkollégium ma is egyfajta második egyetemként működik, csak most nem az egypártrendszer ellen kell küzdeni, hanem vissza kell vennie a civil társadalomnak az elhódított területeket, amelyen időnként oda nem való csatározásokat látunk - emelte ki Stumpf István.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk