INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Hankiss: A magyar társadalom átaludt 20 évet

Infostart / InfoRádió
Az életminőség szubjektív tényezői határozzák meg az emberek cselekvését. Ezek ismerete nélkül a politikusok nem hozhatnak felelős döntéseket, és ez visszavetheti a gazdasági fejlődést is - hangsúlyozta Hankiss Elemér a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencia szünetében.

Óriási különbség van a szubjektív megélés és az objektív tényezők között - közölte Hankiss Elemér szociológus. Az életminőség komplex dolog, benne van az is, hogyan bánnák velem, milyen jogaim vannak, mit tudok elérni, mitől félek, mennyire tartom igazságosnak az országot.

Ezek a szubjektív élmények döntő módon határozzák meg, hogy az emberek hogyan cselekszenek, és ettől függően az ország teljesítménye növekedhet vagy csökkenhet öt százalékkal - hangsúlyozta a szociológus, aki szerint az életminőség szubjektív tényezőinek ismerete nélkül nem dönthetnek jól a politikusok. Hankiss Elemér úgy vélekedett, a politikusok tudattalanul, torzan és rosszul veszik figyelembe ezek a tényezőket.

A szociológus szerint rendszeresen kellene felmérni egy társadalomkutatás során az emberek vágyait, céljait és félelmeit, ebből rendszert kialakítani, és ez után lehetne ilyen kérdésekben objektíven dönteni.

Hankiss Elemér nem hiszi, hogy a jelenlegi politikai elit tud új társadalmi szerződést kötni az emberekkel. Addig nem lesz dinamikus fejlődés, míg az emberek többsége nem úgy érzi, hogy ez az ő országa - tette hozzá.

Az új kormány átállhat egy új gondolkodástípusra, és ha volna ilyen politikusi gárda, egy nap alatt megtehetné ezt a váltást - emelte ki a szociológus, aki szerint ugyanakkor nem tudni, hogy van-e ilyen politikusi gárda. Az a baj, hogy a magyar társadalom átaludt 20 évet - hangsúlyozta.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk