eur:
388.97
usd:
362.11
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Hankiss: A magyar társadalom átaludt 20 évet

Az életminőség szubjektív tényezői határozzák meg az emberek cselekvését. Ezek ismerete nélkül a politikusok nem hozhatnak felelős döntéseket, és ez visszavetheti a gazdasági fejlődést is - hangsúlyozta Hankiss Elemér a Magyar Tudományos Akadémián rendezett konferencia szünetében.

Óriási különbség van a szubjektív megélés és az objektív tényezők között - közölte Hankiss Elemér szociológus. Az életminőség komplex dolog, benne van az is, hogyan bánnák velem, milyen jogaim vannak, mit tudok elérni, mitől félek, mennyire tartom igazságosnak az országot.

Ezek a szubjektív élmények döntő módon határozzák meg, hogy az emberek hogyan cselekszenek, és ettől függően az ország teljesítménye növekedhet vagy csökkenhet öt százalékkal - hangsúlyozta a szociológus, aki szerint az életminőség szubjektív tényezőinek ismerete nélkül nem dönthetnek jól a politikusok. Hankiss Elemér úgy vélekedett, a politikusok tudattalanul, torzan és rosszul veszik figyelembe ezek a tényezőket.

A szociológus szerint rendszeresen kellene felmérni egy társadalomkutatás során az emberek vágyait, céljait és félelmeit, ebből rendszert kialakítani, és ez után lehetne ilyen kérdésekben objektíven dönteni.

Hankiss Elemér nem hiszi, hogy a jelenlegi politikai elit tud új társadalmi szerződést kötni az emberekkel. Addig nem lesz dinamikus fejlődés, míg az emberek többsége nem úgy érzi, hogy ez az ő országa - tette hozzá.

Az új kormány átállhat egy új gondolkodástípusra, és ha volna ilyen politikusi gárda, egy nap alatt megtehetné ezt a váltást - emelte ki a szociológus, aki szerint ugyanakkor nem tudni, hogy van-e ilyen politikusi gárda. Az a baj, hogy a magyar társadalom átaludt 20 évet - hangsúlyozta.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×