eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fidesz: a kormány törvénysértő módon használta fel a kvótabevételeket

A Fidesz szerint a kormány törvénysértő módon, szabálytalanul, a költségvetési lyukak "tömködésére" használta fel az első kvótakereskedésből származó 29 milliárd forintot. Hozzátette: a kormány felelőtlenül és hanyagul gazdálkodik a magyar emberek vagyonával.

Mint mondta, több európai országgal és Japánnal is megállapodást kötött szándéknyilatkozat formájában Magyarország arról, hogy a kvótakereskedés keretében hazánktól vásárolják meg azt a kvótát, amely a saját gazdaságuk működőképességéhez fontos.

Megjegyezte: a kiotói jegyzőkönyv alapján Magyarország a nemzetközi piacon szén-dioxid kvótákat értékesíthet. A megvásárolt kvóta ellenértékét azonban nem lehet másra felhasználni, csak környezetvédelmi beruházásokra - tette hozzá.

Bencsik János felhívta a figyelmet arra: Magyarország hitelességének elvesztése miatt Japán elállt attól, hogy a kvótakereskedés keretében hazánktól vásárolják meg azt a kvótát, amely a saját gazdaságuk működőképességéhez fontos és végül Csehországtól vette meg a szükséges szén-dioxid kvótákat 110 milliárd forint értékben.

Összességében több, mint 130 milliárd forintot bukott el Magyarország a kvótaértékesítésen, amelyet energiahatékonysági beruházásokra lehetett volna fordítani, ugyanis ebből a pénzből 238 ezer lakás felújítását lehetett volna támogatni - jelentette ki.

Hozzátette: ebből a pénzből 400 milliárd forintnyi megrendelést lehetett volna biztosítani a hazai építőipar számára, és mintegy 35 ezer építőipari munkahelyet lehetett volna stabilan ellátni.

Az ellenzéki képviselő kijelentette: ha az építőipari beruházások megvalósultak volna, 100 milliárd forintos bevételre tett volna szert a költségvetés.

Bencsik János kiemelte: a Fidesz politikusai már több mint egy éve igyekeztek "nyomába szegődni" ezeknek a forrásoknak, és rákényszeríteni a kormányt, hogy számoljon el a bevételekkel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kedden közzé tett állásfoglalásában egyértelműen felvetette ezeket a tényeket.

Hozzátette: az állásfoglalás szerint a kormány törvénysértő módon, szabálytalanul, a költségvetési lyukak "tömködésére" használta fel az első kvótakereskedésből származó 29 milliárd forintot.

A fideszes képviselő úgy fogalmazott: Magyarország néhány évvel ezelőtt még a lehetőségek országa volt, ma már a kormányzati tehetetlenség országa.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×